Снятинський відділ Коломийського районного управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області інформує:

  • 26

Враховуючи надзвичайну ситуацію із масовим мором риби, що склалася внаслідок терористичного знищення росіянами Каховськоі ГЕС у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетроській областях, з метою недопущення виникнення токсикоінфекцій серед населення та  на виконанні доручення ГУ ДПСС в Івано-Франківській області «Щодо посилення контролю за обігом риби та рибопродуктів».

 Спеціалісти Снятинського відділу Коломийського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Івано-Франківській області проводять  відповідну роз’яснювальну роботу серед населення , а також здійснюють моніторингові відвідування операторів ринку харчових продуктів, діяльність яких пов’язана з переробкою, зберіганням та обігом рибопродуктів.

 

  Спеціалісти Держпродспоживслужби рекомендують:

- при купівлі в’яленої, копченої, соленої риби звертати увагу на умови   зберігання, маркування, походження, терміни придатності.

- уникати купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.

  Звертаємо Вашу увагу, що споживання такої риби може спричинити виникнення харчових отруєнь та ботулізму.

  Слід зауважити, що річкова риба може бути заражена спорами ботулізму ще в природніх умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий намул.

 Крім цього, в’ялена риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише при кип’ятінні впродовж 10 – 15 хвилин.  Також споживачу необхідно врахувати і те, що тривале зберігання риби навалом, без тари сприяє її інфікуванню збудником ботулізму.

 Тому, щоб вберегтися від ботулізму, потрібно дотримуватись вищевказаних порад.

Будьте обережні! Бережіть своє здоров’я!

Фото без опису

Фото без опису