Снятинський відділ Коломийського районного управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області інформує:
Враховуючи надзвичайну ситуацію із масовим мором риби, що склалася внаслідок терористичного знищення росіянами Каховськоі ГЕС у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетроській областях, з метою недопущення виникнення токсикоінфекцій серед населення та на виконанні доручення ГУ ДПСС в Івано-Франківській області «Щодо посилення контролю за обігом риби та рибопродуктів».
Спеціалісти Снятинського відділу Коломийського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проводять відповідну роз’яснювальну роботу серед населення , а також здійснюють моніторингові відвідування операторів ринку харчових продуктів, діяльність яких пов’язана з переробкою, зберіганням та обігом рибопродуктів.
Спеціалісти Держпродспоживслужби рекомендують:
- при купівлі в’яленої, копченої, соленої риби звертати увагу на умови зберігання, маркування, походження, терміни придатності.
- уникати купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.
Звертаємо Вашу увагу, що споживання такої риби може спричинити виникнення харчових отруєнь та ботулізму.
Слід зауважити, що річкова риба може бути заражена спорами ботулізму ще в природніх умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий намул.
Крім цього, в’ялена риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише при кип’ятінні впродовж 10 – 15 хвилин. Також споживачу необхідно врахувати і те, що тривале зберігання риби навалом, без тари сприяє її інфікуванню збудником ботулізму.
Тому, щоб вберегтися від ботулізму, потрібно дотримуватись вищевказаних порад.
Будьте обережні! Бережіть своє здоров’я!