Нагадуємо правила збирання та споживання грибів:

  • 40

 

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  •  не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  •  збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  •  не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  •  не куштуйте сирі гриби;
  •  удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  •  варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  •  зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Симптоми отруєння грибами:

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:

- нудота;

- блювота;

- різкий біль у животі;

- діарея;

- запаморочення;

- підвищення температури тіла;

- зниження пульсу;

- задуха;

- судоми;

- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

- марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

          Наталія САВЧЕНКО