Снятинський відділ Коломийського районного управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області інформує:

  • 37

 

З початком літнього періоду в лісах, парках, скверах починають з’являтися перші гриби. Поряд з тим, реєструються випадки отруєнь грибами. Тож Снятинський відділ Коломийського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує:

- щоб не виникло отруєння краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;

- не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів;

- вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила:

- Збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.

- Збирати лише добре знайомі вам гриби.

- Не збирати гриби поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

- Не куштувати сирі гриби.

- Перед приготування ще раз оглянути всі гриби, сумнівні треба викинути.

- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

- Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів травлення.

- За появи перших симптомів отруєння, таких як різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій негайно – зверніться за медичною допомогою.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Фото без опису