Боротьба з побутовими комахами

  • 29

 

Мухи – найдокучливіші та всюдисущі комахи. Існує більше 80 видів мух, але епідеміологічне значення для людини мають синантропні мухи, які мешкають поруч із людиною і це пов’язано з їхніми харчовими звичками. Найбільшої чисельності досягає кімнатна муха. Кожна самка за один раз відкладає від 80 до 120 яєць. Період розвитку від личинки до мухи займає близько місяця. Одна окрема муха і її потомство можуть впродовж 3-х місяців утворити мільйонну популяцію. Максимальна  чисельність  мух спостерігається з червня по серпень.

    Мухи розмножуються у скупченнях побутових та харчових відходів,  субстраті помийних ям, на полях асенізації, осадах стічних вод. Уже через дві години після виплоду муха починає їсти. Вона їсть усе, що вживає людина, але найбільш її приваблює їжа, що починає псуватися. У населених пунктах є багато місць з відкритим доступом до смітників, каналізаційних люків, дренажних та вигрібних ям, надвірних туалетів та інших місць, де накопичуються відходи та бруд. Муха не може споживати тверду їжу, тому для виділення слини, в якій знаходяться ферменти для її розрідження, потрібен постійний доступ до вологих місць (підвали, скупчення рідких відходів людей та тварин та ін.).

Мухи здатні переносити на своєму тілі до 6 млн. бактерій. На продуктах харчування вони залишають брудні «сліди» зі своїх виділень. Тому мухи являються механічними переносниками збудників кишкових інфекцій (холери, черевного тифу, паратифів, дизентерії та ін.), вірусу поліомієліту, яєць гельмінтів, цист найпростіших. На поверхні тіла мухи бактерії виживають протягом  2-3 діб, у кишечнику  - до 20 діб.

Дотримання елементарних правил гігієни та заходів по  знищенню мух у приміщеннях, у тому числі застосування механічних засобів лову та хімічних препаратів, дозволяють захистити людину від інфекційних захворювань, що передаються мухами.

     Ось ряд простих порад:

   - засітчувати вікна і двері;

   - підтримувати чистоту на кухні (не залишати після себе їжу, крихти хліба,

      немитий посуд  тощо);

   - не зберігати  продукти відкритими;

   - відро для сміття накривати кришкою, своєчасно його випорожняти та  

     тримати  чистим;

   - використовувати в приміщеннях липкі стрічки для відлову мух;

   - користуватися електрофумігатором для відлякування комах.

     

Фельдшер санітарний

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Галина  Данильчук