Шкідливості в навколишньому середовищі

  • 43

 

Сучасне життя людини повязане з постійним розвитком науково-технічного прогресу та виробництва. Робота підприємств  складається не тільки з продукції, що випускається, в процесі виробництва утворюються і відходи, нерідко дуже шкідливі.

Найбільш поширеними шкідливими речовинами, які забруднюють навколишнє середовище у нашому районі, є формальдегід, відпрацьовані гази дизельних двигунів, деревний пил, свинець, неорганічні сполуки, бензол, толуол, діоксид азоту. До таких підприємств у нашому районі належать : цегельні заводи, СТО та АЗС, деревообробні цехи та пилорами, птахофабрика та інші.

При вдиханні забрудненого повітря наступає швидка втомлюваність, головний біль, запаморочення, порушення сну, лабільність настрою, ослаблення пам’яті , порушення діяльності серцево-судинної системи та зниження імунологічних властивостей організму.

Доведений також і негативний вплив на організм людини таких фізичних факторів, як шум і вібрація.

Хімічне та бактеріологічне забруднення  повітря, води, грунту, продуктів харчування , а також шум, вібрація викликають в організмі людей патологічні явища, глибокі  генетичні зміни. Це призводить до різкого збільшення захворювань, передчасного старіння , а іноді й смерті.

Основними забруднювачами атмосферного повітря є викиди промислових підприємств, але ці хімічні домішки у повітрі чітко регламентуються державними  стандартами. При такому нормуванні фактори навколишнього середовища не повинні негативно впливати на здоровя людини.

Снятинським відділом  Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» згідно плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища проводиться відбір проб води відкритих водойм на промислові, сільськогосподарські і побутові забруднення, здійснюється  плановий лабораторний контроль за станом атмосферного повітря у встановлених точках.

Проте необхідно наголосити, що всі підприємства, які мають викиди в атмосферне повітря,як на робочих місцях працівників, так і в атмосферному повітрі санітарно-захисної зони,  повинні здійснювати лабораторний контроль за їх гранично допустимими концентраціями в повітрі. В залежності від класу небезпеки шкідливих речовин , які викидаються  в атмосферне повітря , регулюється кратність лабораторних досліджень.

Враховуючи, що підприємства району не мають власних відомчих лабораторій , власникам  підприємств необхідно організувати проведення лабораторних досліджень проб повітря з лабораторією, яка має відповідне свідоцтво про технічну компетентність.

Такі дослідження може проводити Снятинський відділ Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» за адресою: м. Снятин,вул. Кобринських,20.

Крім того, працююче населення повинно проходити щорічні обов’язкові  профілактичні медичні огляди згідно вимог діючого законодавства.

Проведення профілактичних медичних оглядів дає можливість своєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь) та виробничозумовлених захворювань у працівників.

Дбаймо про своє здоров’я та навколишнє  середовище!

 

 

 

 

Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

 Катерина Середю