Ентеровірусні інфекції

  • 38

 

Ентеровіруси — це  група вірусів, які спричиняють низку інфекційних захворювань в людей будь-якого віку та зазвичай протікають у легкій формі. Однак якщо вони вражають центральну нервову систему, вони можуть викликати серйозні захворювання. Ентеровірусна хвороба викликається політропними ентеровірусами серед яких нараховується понад 15 видів ентеровірусів. Двома найпоширенішими з них є ECHO (еховірус) і вірус Коксакі. Ентеровіруси також викликають поліомієліт. Оскільки поліомієлітна інфекція є складною і здебільшого ліквідована в усьому світі завдяки широкому застосуванню вакцинації, нижче мова піде за ентеровіруси, відмінні від поліомієліту.

Найчастіше ентеровірусні інфекції трапляються влітку та восени.

Ентеровіруси легко поширюються від людини до людини, зазвичай через предмети, заражені вірусом (на забруднених поверхнях вони можуть жити кілька днів). Вони також можуть поширюватися через заражену воду чи їжу, через краплі, коли хтось із інфекцією кашляє чи чхає, або через рідину у шкірних пухирях.

Інфікована людина може виділяти вірус протягом кількох тижнів, навіть якщо у неї немає симптомів.

Інкубаційний період (від зараження до появи перших симптомів захворювання) зазвичай досить короткий, лише 2-3 дні, тому захворіти можна як під час відпочинку, так і у найближчий час після повернення додому.

Більшість захворювань, викликаних ентеровірусамипонад 90% - або не матимуть симптомів, або матимуть легкий перебіг захворювання. Широкий спектр симптомів залежить від виду збудника, але найчастіше включають лихоманку, легкі респіраторні симптоми, грипоподібне захворювання з лихоманкою та болями в м’язах, лихоманку з висипом та шлунково-кишкові симптоми.

Іноді у деяких пацієнтів можуть розвиватися серйозні ускладнення, включаючи захворювання мозку та серця, пневмонію та гепатит. Крім того, віруси можуть поширюватися на інші органи, такі як селезінка, печінка, кістковий мозок, шкіра та серце. У рідкісних випадках у новонароджених, інфікованих ентеровірусом, може розвинутися  сепсис , який може призвести до пошкодження тканин, відмови органів і смерті. За даними CDC (Центр контролю захворюваності США), ентеровірусні інфекції, не пов’язані з поліомієлітом, можуть відігравати певну роль у розвитку діабету 1 типу у дітей.

Найкращий спосіб запобігти поширенню ентеровірусів — залишатися вдома під час хвороби та регулярно мити руки з милом протягом принаймні 30 секунд. Хороша гігієна рук особливо важлива після відвідування туалету, зміни підгузків або фізичного контакту з хворими людьми. Регулярне очищення та дезінфекція поверхонь, до яких часто торкаються, також може допомогти запобігти поширенню ентеровірусів. Вживання безпечної їжі та води. Крім того, уникайте спільного використання чашок і посуду та носіть маску в громадських місцях, особливо якщо ви або інші люди ризикуєте серйозно захворіти.

При появі перших симптомів інфекційного захворювання потрібно негайно звернутися за медичною допомогою в заклади охорони здоровя.

 

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                    Олександра Томашовська 

Фото без опису