Грибний сезон та його небезпека

  • 35

 

 Грибний сезон триває і ми намагаємось поповнити свій раціон грибними стравами.

 За 7 сім місяців поточного року в Снятинській ТГ випадків отруєння дикорослими грибами не зареєстровано.

У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини.
Але, гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору.
Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. 
Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема
 хвороботворних. 

Дослідженнями встановлено, що в деяких видах їстівних грибів )білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) міститься отруйні  нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м’якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково – шлункового тракту.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так  і протягом кількох днів: нудота , блювота,  різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, задуха, судоми тощо.

За 7 сім місяців поточного року в Снятинській , Заболотівській, Городенківській, Чернелицькій  ТГ випадків отруєння дикорослими грибами не зареєстровано.
           Щоби уникнути  отруєння грибами  необхідно знати та дотримуватись простих таких профілактичних заходів:

1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. 
2. Ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби. 
3. Відбраковуйте на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби. 
4. Не вживайте гриби, які зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок у промислових зонах тощо ). 
5. Не купуйте на базарах, поза ринків у випадкових осіб гриби та суміші грибів із різних їх видів . 
6. Не проводьте консервування грибів під герметичні кришки в домашніх умовах . 
7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером. 

8.  Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;

При появі симптомів  отруєння  негайно звертайтеся за медичною допомогою.

 

 

 

  Завідувачка відділення епідеміологічного

  нагляду (спостереження) та профілактики

  неінфекційних захворювань

  Снятинського відділу Коломийського районного відділу

  ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

   Галина МАКАРЕНКО

 

Фото без опису