Ентеробіоз – що це таке?

  • 41

 

Ентеробіоз – контактна глистяна інвазія. Це зараження людини гельмінтами, які паразитують в кишківнику і являють собою білих круглих червяків-гостриків. Захворювання є поширеним у дитячому віці, а також серед дорослих, які порушують правила особистої гігієни. Яйця гостриків довго виживають у зовнішньому середовищі і стійкі до багатьох дезінфікуючих засобів.

Джерело інвазії – хвора людина. Заражені люди є безпосередньо небезпечними для оточуючих. Інвазія легко поширюється через брудні руки, забруднені  яйцями гельмінтів( безпосередній контакт із інфікованою особою або  посередньо через її натільну білизну, одяг,  постільну білизну, рушник) або забруднені предмети побуту (іграшки, посуд, дверні ручки, поверхні меблів, вікон та підвіконь, кришки унітазів, ванни) або забруднені  продукти харчування. Можливе зараження в басейнах.

Клінічні прояви ентеробіозу залежать від інтенсивності зараження.  Основними проявами хвороби  є свербіж у періанальних складках,  біль у животі, ранковий кишковий дискомфорт, нудота, часте оформлене випорожнення до 4 разів на добу. Частіше страждають діти: постійний дискомфорт веде до порушення сну, плаксивості дитини.

Діти стають примхливими,  дратівливими, швидко втомлюються, погано засвоюють корисні навички. Може зявлятися алергічний дерматит, причину якого не вдається встановити. Для ентеробіозу також характерні інші алергічні ознаки: кропивянка, конюктивіт, риніт. На це захворювання страждають  діти різного віку, а  також підлітки і  дорослі. Хвороба призводить до нестійкості уваги, втрати зосередженості та працездатності. Глистяна інвазія призводить до порушення всмоктування необхідних вітамінів та мікроелементів. Це послаблює загальний імунітет.

Розчухування хворими періанальної ділянки призводить до саден, вторинної бактеріальної інфекції шкіри, виникнення дерматитів, що обтяжує перебіг хвороби. До тяжких ускладнень ентеробіозу відносять апендицит, проктит і парапроктит, екземи періанальної ділянки з характерними для них симптомами, болісні вульвіти та вульвовагініти у дівчаток. Ентеробіоз у дитини може мати тривалий перебіг, оскільки розчісування викликають попадання яєць гостриків під нігті і виникає повторне зараження.

Профілактика ентеробіозу полягає в дотриманні правил особистої гігієни, а саме : часте миття рук, особливо після вулиці та туалету, коротко підстригати нігті, ретельне миття овочів та фруктів, щоденна заміна нижньої білизни, обов'язкове підмивання періанальної ділянки водою з милом на ніч і вранці після сну, щоденне обмивання тіла, купання під душем, особливо вранці, щоденна зміна натільної та постільної білизни і її прасування гарячою праскою. Іграшки, що піддаються миттю, необхідно мити гарячою (не менше 60 °C) водою з милом або 2% розчином питної соди 2 рази на день, щоденно проводити ретельне вологе прибирання приміщень.                                        

При виконанні цих  простих рекомендацій хворий може одужати без медикаментозного лікування.                                                                                                                            

Найбільш інформативним методом діагностики ентеробіозу є виявлення яєць гостриків у зіскрібку з періананальних складок. Спеціалісти мікробіологічної лабораторії Снятинського відділу Коломийського РВ ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» можуть провести таке дослідження на договірній основі згідно із затвердженими тарифами. При  діагностиці важливо дотримуватись правил, що дозволяють отримати достовірні результати. Зішкріб проводиться в ранковий час. Дослідження проводиться триразово з перервою 3-5 днів.   При отриманні результату лабораторного дослідження необхідно звернутися до сімейного лікаря.                                                                         

Будьте здорові!     

Помічник лікаря епідеміолога

Снятинського відділу Коломийського РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                               Оксана Крикливець

Фото без опису