ПРОДУКТИ, ЯКІ ПОКРАЩУЮТЬ ПАМ'ЯТЬ

  • 63

 

Звісно, існує ряд речовин і продуктів, які особливо потрібні нашому мозку. Давайте більш поговоримо про рекомендовані продукти для поліпшення пам’яті і ясності розуму:

1.Жирні сорти риби (лосось, скумбрія, тунець, сардини) - вони дадуть мозку необхідні поліненасичені жирні кислоти (більшість всього нам не вистачає класу омега -3), велику кількість вітамінів і білка. Важливе правило: готувати рибу рекомендовано недовго та поєднувати з сирими овочами та зеленю. Та й всі інші морепродукти також дуже корисні для мозку, в тому числі морські водорості, адже вони ще містять важливий для мозку йод.

2. Чорниця та будь-які темні ягоди. У ягодах чорниці та лохини містяться вітаміни, корисні мікроелементи, а також антиоксиданти, необхідні для роботи мозку і хорошої пам'яті.

3. Куркума - покращує кровообіг і приплив кисню до мозку, руйнує холестеринові бляшки в судинах. Пийте щодня імбирний чай з куркумою та лимоном.  Це не лише допоможе покращити роботу мозку, а й захистить від різноманітних інфекцій і навіть раку.

 4. Зелений чай - багатий на катехіни та кофеїн, які уповільнюють старіння мозку.

 5. Гарбузове насіння - містить цинк, магній, триптофан, селен, вітаміни В1 і К. Втім, важливо врахувати: їсти його потрібно жменю на добу не смаженим і не солоним, а сирим, і попередньо краще розмочувати та перемелювати.

 6. Курячі яйця. Високий вміст холіну допомагає у створенні нових клітин і позитивно впливає на нервову систему. Але важливо, щоб жовток у процесі приготування залишався рідким.

 7. Розмарин – попереджає вікові зміни в головному мозку, покращує кровообіг головного мозку та пам’ять. Знижує стрес та нервову напругу.

 8. Імбир застосовується в профілактиці та лікуванні мігрені. Також добре себе зарекомендував при «морській хворобі».

 9. Помідори дуже корисні для роботи мозку завдяки вмісту антиоксиданту лікопіну.

10. Волоський горіх – джерело жирних кислот, вітаміну Е и лецитину, які вкрай необхідні для роботи мозку.  Корисно з’їдати 5 – 6 горіхів на добу.

11. Броколі - джерело холіну, вітаміну К і глюкозинолатів. Вони оптимізують роботу нервової системи, покращують сприйняття інформації.

12. Какао містить антиоксиданти та флавоноїди, які допомагають уповільнити старіння мозку, поліпшують пам’ять і здатність до навчання.

Перелічені продукти,якщо внести їх у свій раціон, допомагають мозку сприймати інформацію, покращує концентрацію, знижує рівень стресу.

 

Фельдшер санітарний відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та профілактики

неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Наталія САВЧЕНКО

Фото без опису