Трихограма – це економічний і екологічний захист кукурудзяних плантацій

  • 25

 

Спекотні дні другої половини липня і в серпні благоприємно впливали на розвиток стеблового кукурудзяного метелика. Інтенсивність льоту метеликів була високою. На сьогоднішній день дуже актуальним стало вживати в їжу екологічно чисті продукти харчування. Тому кожен землевласник прагне забезпечити якомога вищу екологічність своєї продукції. Одним із перспективних напрямків є застосування біологічних засобів захисту рослин. І високо ефективним методом для цього є внесення яйцеїда - трихограми. Дуже відрадно. що на Покутті застосування цього ефективного безпечного агрозаходу вже утвердилося і цьогоріч застосовано трихограму проти кукурудзяного стеблового метелика та совок на кукурудзяних плантаціях на площі більше 2000 га.

Тригохрама (лат. Trichogramma evanescens) — це сімейство комах-паразитів, які відкладають яйця в яйця шкідників сільськогосподарських культур. Вони знищують широкий діапазон шкідників навіть в недосяжних для хімічної обробки місцях. Розвиваючись всередині яйця господаря, личинки трихограми харчуються його вмістом, знищуючи зародки, тому цих комах також називають яйцеїдами. Сама трихограма нешкідлива для рослин, вона дуже швидко розмножується і зберігає свою ефективність протягом тижня.

Трихограма- яйцеїд значно знижує чисельність не тільки кукурудзяного стеблового метелика , але і різноманітних совок (конюшинна, озима, люцернова, гамма, капустяна, іпсилон та інші)

Перевагою даного методу боротьби є те, що випуск ентомофага не спричиняє забруднення довкілля і продукції, а впровадження біологічного методу захисту, являє собою найбільш радикальний шлях до оздоровлення екологічної ситуації.

Період внесення трихограми визначається появою шкідників.

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проводять щорічно обстеження посівів с/г культур

візуально та розкладають феромонні пастки на полях і в садах. Таким чином встановлюють початок льоту метеликів небезпечних шкідників .а слідом- час застосування трихограми.

Розселена трихограма відтворюється частково в природніх умовах, тому ефект від одного внесення трихограми діє близько 10 днів. Через 8-10 днів потрібно проводити наступне внесення, щоб продовжити знищення яйцекладок шкідників.

Ефективна норма внесення трихограми – по 100 тис на гектар два рази з інтервалом 10 днів один від одного. Якщо заселено більше ніж 20 відсотків рослин кукурудзи яйцекладками кукурудзяного стеблового метелика - норму слід підвищувати до 150 тис. на га.

Безумовно, біологічний метод боротьби з шкідливими організмами, так як і хімічний – дорого вартісний. Але для тих господарів, хто з любов’ю відноситься до землі і дивиться у майбутнє, обґрунтоване і своєчасне застосування біологічних засобів захисту дозволяє зменшити витрати і отримати здоровий врожай як зараз, так і в майбутній перспективі.

Фото без опису