Всесвітній день серця

  • 94

29 вересня у світі щороку відзначається Всесвітній день серця. Метою такого дня є інформування населення планети про небезпеку, яку несуть серцево - судинні захворювання. Наразі серцево – судинні захворювання є головною причиною смерті в світі: щорічно вони забирають понад 17 мільйонів людських життів. Не є винятком Україна в цілому.

Серцево-судинні захворювання – це такі захворювання: ішемічна хвороба серця (серцеві напади), інфаркт, інсульт, підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), тиск нижче норми (гіпотонія), ревматична хвороба серця, вроджені вади серця, серцева недостатність тощо. Цукровий діабет і гіпертонічна хвороба також значно підвищують ризик атеросклерозу та інфаркту міокарда.

Крім генетичної схильності, розвитку серцево – судинної патології сприяє нездоровий спосіб життя, гіподинамія, стреси, надмірна вага тіла, брак фізичної активності, нераціональне харчування, підвищений артеріальний тиск, зокрема куріння, вживання алкоголю, наркотиків тощо.

Інші фактори ризику розвитку серцево – судинних захворювань:

  • вік – серцево – судинні захворювання найчастіше зустрічаються у людей старше 50 років, ризик їх розвитку збільшується з віком;
  • стать – у чоловіків більше шансів захворіти в ранньому віці, ніж жінки;
  • надмірне вживання алкоголю.

Як подбати про здоров’я серця?. Пропонуємо кілька порад, які допоможуть зменшити ризик захворіти:

1. Правильне харчування – віддавати перевагу овочам, фруктам, злакам, бобовим, горіхам, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м’яса та риби. Вживайте менше солі, солодощів та насичених жирів,

2. Фізична активність – більше рухатися, гуляти на свіжому повітрі, займатися фізкультурою, мінімум півгодини щодня. 8 тисяч кроків на день сприяють прискоренню обміну речовин, нормалізації обміну холестерину та глюкози. Активне фізичне навантаження сприяє зниженню артеріального тиску.

3Намагатися уникати стресів та вчитися справлятися з ними. У разі необхідності, за рекомендацією сімейного лікаря, приймати заспокійливі засоби.

4Відмова від куріння та алкоголю. В будь якому різновиду тютюн шкідливий для здоров’я. Небезпечне також і пасивне куріння. При відмові від куріння ризик розвитку інфаркту або інсульту починає знижуватися.

5Контроль тиску, рівня цукру та  холестерину у крові. З метою раннього вивлення серцево – судинних захворювань рекомендуємо навіть здоровим людям здійснювати контроль артеріального тиску, а особам, старше 40 років, регулярне вимірювання рівня холесретину в крові.

6. Слідкуйте за своєю вагою.

7Регулярний медогляд – регулярно відвідуйте свого сімейного лікаря. За необхідності лікар може призначити необхідне обстеження та лікування.

Тож метою цього міжнародного дня є необхідність максимального залучення уваги людей до свого здоров’я, підвищення обізнаності населення про власне здоров’я та хвороби серця, формування розуміння щодо правильного способу життя задля попередження даного захворювання та зменшення смертності від хвороб серця.

Піклуйтеся про своє серце  і воно віддячать вам своєю безперебійною роботою та забезпечать активну життєдіяльність.

Зберігайте своє серце здоровим!

 

 

            Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

            ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «

            Наталія САВЧЕНКО

Фото без опису