СНЯТИНСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ГУ ДПСС В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ: LED-лампи на першому місці

  • 31

Під час вибору електричних ламп на першому місці стоїть питання їх енергоефективності. Тому лампи розжарювання вже давно втратили монопольне становище на прилавках магазинів. Спочатку їх тіснили люмінесцентні лампи, потім – світлодіодні аналоги, або як їх називають, – LED-лампи.

LED-лампи користуються найбільшим попитом, оскільки діодна технологія практична та екологічна, з її допомогою вдається добре економити на рахунках за електроенергію.

Фото без описуНа що необхідно звернути увагу при купівлі світлодіодної лампи для дому

Перш за все, інформація про лампи повинна бути видимою на упаковці та веб-сайтах з доступом перед придбанням товару. Вона може відображатися з використанням графіків, цифр або символів замість тексту.

Фото без описуРозглянемо основні критерії:

Фото без описуПотужність лампи – це споживані Вати (Вт) електроенергії, зазвичай зустрічаються у продажу у діапазоні від 2 Вт до 30 Вт.

Світловий потік вимірюється в люменах (lm). Ця характеристика визначає освітленість приміщення. Від кількості lm залежить освітленість кімнати.

 Існують лампочки жовтого, білого та синього світіння. Перші – теплого відтінку, другі – нейтральні, треті – холодні. Якщо потрібно вибрати світлодіодну лампу для приватного будинку або квартири, варто орієнтуватися на призначення кімнат. Нейтральне освітлення – оптимальний варіант для читання. В одній кімнаті можуть бути лампи різних спектрів, наприклад: увечері в спальні люди включають затишне тепле світло, а вранці – бадьоре холодне.

Термін експлуатації та гарантія. Ефективним терміном експлуатації називають період, протягом якого світильник працює, не втрачаючи 30% своєї яскравості. Однак світлодіоди з часом тьмяніють, і через 5 років LED-лампа вже не світитиме з належною яскравістю. Тому при виборі «довгограючої» світлодіодної лампи слід орієнтуватися не на задекларований термін експлуатації, а на гарантію.

Отже, під час вибору бачимо, що технічні характеристики ламп різних типів сильно відрізняються, але якщо на них дивитися під кутом енергоефективності, то безумовна перевага у LED-технології.

Енергоефективність (продуктивність або світлова віддача) – це комплекс показників, які можна назвати коефіцієнтом корисної дії (ККД) та відображається в lm/Вт. Зокрема у цьому співвідношенні люмени відображають потужність світлового потоку світлодіодних та інших ламп, Вати – витрату електроенергії. Чим вище значення, тим економніше працює лампочка, тим більше шансів заощадити на рахунках за світло. У світлодіодних ламп – показник в межах 70-120 lm/Вт, у люмінесцентних – 30-60 lm/Вт, у лампах розжарювання - до 20 lm/Вт.

Багатьом покупцям важко дається перехід від потужності старих ламп розжарювання на новий формат, але рекомендуємо ретельно опрацьовувати інформацію, вказану на маркуванні ламп, та робити свідомий вибір.