ОБЕРЕЖНО! БАБЕЗІОЗ!

  • 46

 

Коли говорять “кліщ у собаки”, частіше за все мають на увазі іксодових кліщів — це паразити, що живуть у траві. Саме з цими паразитами пов'язаний бабезіоз — захворювання собак, яке може призвести до смерті дуже швидко, якщо вчасно не надати допомогу.

Що таке бабезіоз

Бабезіоз (те ж саме, що піроплазмоз) — це трансмісивне (таке, що передається комахами та кліщами, у цьому випадку кліщами) захворювання. По суті це зараження внутрішньоклітинними паразитами — бабезіями, які потрапляють у кров собаки при укусі кліща.

Бабезії небезпечні тим, що уражають та руйнують еритроцити. Виникає анемія, уражаються життєво важливі органи, у першу чергу нирки.

Симптоми бабезіозу після укусу кліща у собаки такі

• бліді чи жовті слизові оболонки,

• слабкість,

• іноді блювота, діарея,

• концентрований колір сечі, аж до червоно-коричневого,

• підвищення температури до 40° та вище,

• відмова від їжі.

Лікування

Бабезіоз лікується залежно від тяжкості захворювання.

На ранніх стадіях захворювання, найчастіше достатньо амбулаторного лікування, яке може зайняти декілька днів.

Після підтвердження діагнозу, тварині вводяться антипротозойні та симптоматичні препарати.

Лікування в домашніх умовах- не передбачено.

Як уникнути бабезіозу

Профілактика бабезіозу включає регулярну обробку собак препаратами , для захисту від кліщів. Обробку необхідно починати заздалегідь, до потепління температури, а краще цілий рік.

Основну обробку краще комбінувати з противопаразитарними нашийниками або спреями для більшого захисту! Собаку необхідно кожного дня перевіряти на наявність кліщів на тілі.

Як діяти, якщо у собаки кліщ

Кліща треба правильно зняти — викрутити. Крутити можна у будь-який бік — по часовій стрілці чи проти.

Коли кліща витягли, перевірте, чи дістали його повністю, чи не відірвалася голова. Місце укусу обробіть антисептиком (наприклад, хлоргексидином), тому що може виникнути місцева реакція.

Обов’язково зверніться до лікаря! Це потрібно для пошуку інших кліщів на собаці, бо не завжди власник може помітити усіх паразитів.

Шановні власники собак – небажано перевіряти своїх тварин на міцність і при найменших підозрах звертайтеся до ветеринарної клініки, де вихованцю проведуть необхідну діагностику та ефективне лікування з урахуванням віку, стану та породних особливостей Вашої тварини.

Бережіть Ваших улюбленців, будьте уважні до їхнього стану та не забувайте про профілактичні заходи!

Снятинський відділ

Коломийської районної

лікарні ветеринарної медицини

Фото без опису