16 жовтня святкуємо Всесвітній день здорового харчування

  • 128

 

Мета Всесвітнього дня здорового харчування - привернути увагу громадськості до проблеми харчування. Правильне харчування є невід’ємною частиною здорового способу життя. В нашому організмі практично немає жодного органу чи системи, які могли б нормально функціонувати без правильного харчування.

Неправильне харчування, несвоєчасний прийом їжі, неякісна їжа є причинами розладів травлення, поганого самопочуття, набору ваги, розладу у роботі організму та появі хвороб.

Дотримання простих порад у харчуванні сприятимуть хорошому настрою, енергійності і хорошій працездатності, знизять ризики розвитку багатьох серйозних серцево – судинних, онкологічних, шлунково – кишкових та інших захворювань.

Отже, здорове харчування, це ні що інше, як збалансоване споживання білків,вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини в харчових і біоактивних речовинах.

Перше, що необхідно зробити, - вирішити харчуватися правильно. Для цього потрібно враховувати основні принципи здорового та безпечного харчування:

  1. Прийміть за правило, їсти більше овочів і фруктів. При цьому кількість овочів має бути більше, ніж фруктів, так як фрукти містять велику кількість сахарози. Знижена кількість сахарози міститься в апельсинах, ананасах і грейпфрутах.
  2. Відмовтеся від випічки, особливо свіжої, скоротіть кількість солодкого.
  3. Візьміть за правило їсти вранці кашу.
  4. Виключіть зі свого раціону алкоголь.
  5. Урізноманітніть своє харчування,замінюйте одні продукти схожими по калорійності, але менш шкідливими і калорійними.
  6. Візьміть за правило ходити в магазин на ситий шлунок і читати на упаковках калорійність продуктів, які ви купуєте.
  7. Зрідка дозволяйте собі трохи солодкого і мучного — того, що принесе вам почуття задоволення.
  8. Не їжте після 18-19 години, а вечерю зробіть легкою.
  9. Радійте життю і менше нервуйте.

Здорове харчування захищає людину від маси хвороб, зміцнює імунітет, підтримує на стабільному рівні масу тіла. Іншими словами, дозволяє множити і примножувати здоров’я.

Харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі, відмовляйтеся від швидкого харчування і ви зміните своє життя на краще!

Будьте здорові!

 Фельдшер санітарний відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «

Любов ЛУДЧАК