Ротавірусна інфекція. Як захиститися

  • 83

 

Ротавірус є найпоширенішою причиною спорадичної, важкої, зневоднювальної діареї у маленьких дітей у всьому світі (найчастіше у дітей віком від 3 до 15 місяців).

Ротавірус (РВ) – дуже заразний вірус, який викликає діарею. До розробки вакцини більшість дітей були інфіковані вірусом принаймні один раз до 5 років.

За даними великих міжнародних досліджень, провідне місце у структурі гострих кишкових інфекцій (ГКІ) належить ротавірусній інфекції (РВІ), захворюваність на яку вища, ніж на такі поширені інфекції, як сальмонельоз і дизентерія. У структурі ГКІ встановленої етіології питома вага РВІ становить від 9 до 73%.

Щороку в світі 25 млн людей звертаються за медичною допомогою з приводу РВ-гастроентериту, 2 млн з них госпіталізують; 111 млн лікуються самостійно. Групою ризику щодо РВІ є діти. Усього у світі щорічно реєструють 352–592 тис. смертей дітей, зумовлених РВІ. У цілому у віковій структурі РВІ діти віком  молодші 5 років становлять 97,7%. В останні роки стало очевидним, що зростає захворюваність і серед осіб віком  старше 65 років.

РВ відносно стійкі у навколишньому середовищі, вони виживають у водопровідній воді протягом 60 днів, на об’єктах зовнішнього середовища — 10–30 днів (залежно від температури, вологості повітря і наявності забруднення органічної природи), не руйнуються при багаторазовому заморожуванні, при звичайних режимах хлорування води, однак втрачають свої властивості при кип’ятінні (при 80 °С — протягом 1 хв), обробці потужними кислотами і лугами.

Джерелом РВІ є інфікована людина (хворий чи вірусоносій). Найчастіше джерелом для дітей раннього віку є інфіковані РВ матері; інфікування дорослих та дітей старшого віку відбувається при контакті з хворими дітьми або дітьми-вірусоносіями, які відвідують дитячі колективи. Тривалість виділення РВ залежить від імунореактивності організму хворого та наявності в нього супутньої хронічної патології. Описані випадки виділення цього етіологічного чинника протягом 14–50 днів.

Шляхи передачі ротавірусної інфекції — повітряно-крапельний (під час кашлю та чхання вірусоносія або хворого) та фекально-оральний (через забруднену шкіру рук, а також забруднені ротавірусом воду та продукти харчування).

Захворювання реєструють протягом року, при цьому 60–93% випадків припадає на найхолодніші періоди (згідно статистичних даних  найбільшу кількість хворих реєструють з листопада по квітень).

Для ротавірусної інфекції характерним є гострий початок: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Діарея може тривати від 5 до 7 днів.

Також захворювання може проявлятися як ГРВІ: нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні, попри те, що це виключно кишкова інфекція й не має жодного стосунку до вірусів респіраторної групи. У дитини, яка контактувала з ротавірусом, симптоми можуть проявитися вже через 2 дні.

Негайно зверніться до лікаря, якщо у вашої дитини:

  • надмірна сонливість або надто тривалий сон;
  • часте блювання;
  • менше бажання пити рідину;
  • випорожнення чорного кольору або в них є кров чи гній;
  • будь-яке підвищення температури тіла в дитини молодше 6 місяців;
  • висока температура тіла більше 24 годин у дитини старше 6 місяців.

Через блювання та діарею вашій дитині може не хотітися їсти або пити. Це може призвести до зневоднення, що є небезпечним для життя.

Симптоми зневоднення:

  • занепокоєння;
  • плач без сліз;
  • невелике сечовипускання або сухі підгузки;
  • запаморочення;
  • сухість у роті та горлі;
  • сильна сонливість;
  • бліда шкіра;
  • запалі очі.

Схожі симптоми спостерігаються і у дорослих, але вони зазвичай менш виражені.

Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни (дане захворювання відноситься до "хвороб брудних рук"). Неспецифічна профілактика полягає в дотриманні правил особистої гігієни https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid024CgFkSaoWUjXwJTQfZUuakjvZ5AiXGHsw1kwtoNx1rP4XZR23U3AyLpSmWzE1JGpl&id=100070154266792

Овочі та фрукти необхідно ретельно мити, а під час епідемічного періоду рекомендується обдавати їх окропом. Для пиття та приготування їжі варто використовувати тільки кип’ячену воду. Особливу увагу потрібно приділяти якості молочної продукції: не можна вживати продукти сумнівного походження і з вичерпаним терміном придатності.

Вакцина захищає від ротавірусних гастроентеритів і розвитку тяжких форм захворювання. ВООЗ рекомендує вводити першу дозу ротавірусної вакцини якомога швидше після 6-тижневого віку. В Україні щеплення проти ротавірусної інфекції відносять до рекомендованих, тобто вакцинуватися можна власним коштом.

Бережіть свою здоровя та здоровя ваших дітей!

 

Підготувала лікар-епідеміолог

Снятинського відділу

Коломийського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                     Олександра Томашовська