Фтор у воді питній. Користь і шкідливість для людини.

  • 60

 

Фтор – надзвичайно важливий для людського організму хімічний елемент. Перш за все, він необхідний для здоров’я кісток і зубів. Нестача фтору в організмі призводить до крихкості кісток, розвитку карієсу. Він попереджає розвиток такого захворювання як остеопороз, сприяє швидкому зрощенню кісток при переломах, допомагає вивести з організму радіонукліди і важкі метали, бере участь в обміні речовин, а ще він відповідає за зміцнення імунітету. У добу дорослій людині необхідно вживати фтор в обсязі 2-3 мг.  Надлишок мікроелементів також небезпечний для організму, який може призвести до таких захворювань, як:

- флюороз зубів і кісток (на кісткової тканини і емалі з’являються пігментні плями, вона стає крихкою).

- пригнічення функцій щитовидної і шишкоподібної залози.

- порушення ферментних процесів, що пов’язано з токсичним впливом цього мікроелемента.

- у важких випадках надлишок цього елемента може спровокувати хворобу Альцгеймера та інші важкі розлади нервової системи.

 

Особливо небезпечний його вплив на нервову систему дітей!

Корисний фтор міститься в багатьох продуктах, в тому числі в рибі, морепродуктах, печінці, чаї, крупах. Проте разом з їжею людина може отримати лише частину добової норми фтору – всього 0,8 мг. Де ж взяти бракуючі мінерали?

Все дуже просто – фтор міститься в питній воді.

Концентрація цього мікроелемента в питній воді може бути різною: від дуже низької (0,3 мг/л) до дуже високої (6 – 15 мг/л). І та, і інша крайність негативно відбивається на здоров’ї людини. Найбільш оптимальною для людського здоров’я вважається норма вмісту фтору у воді в межах 0,7 – 1,2 мг/л (гранично допустимий показник – 1,5 мг/л).

Аналіз води на фтор показує, що його вміст в різних регіонах України суттєво різниться.

Так у централізованому водопроводі м.Городенки вміст фтору коливається в межах 0,5-0,7 мг/л, а в централізованих водопроводах м.Снятина та смт.Заболотова фтор у воді питній відсутній (<0,04 мг/л).Від початку 2023 року Снятинським відділом було проведено 32 дослідження води на наявність фтору з централізованих водопроводів Снятина (9 досліджень), Заболотова (10 досліджень) та Городенки (13 досліджень).

Тому для поповнення вмісту фтору в організмі, можна вживати бутильовану воду з природним вмістом фтору до 1,5 мг/л. Якщо ж концентрація більша, то таку воду не можна вживати постійно, вона класифікується як лікувальна.

Якщо ви живете в регіоні, де природні питні води перенасичені цим мінералом, то варто обмежити споживання такої води і подбати про те, як вивести надлишок фтору з організму. Наприклад, вивести фтор з організму допоможуть продукти, що містять йод, бор і селен. Вживайте в їжу горіхи, фініки, чорнослив, мед, брокколі, банани, картоплю, квасолю, брусницю.

Пам’ятайте, що завжди простіше запобігти захворюванням, ніж потім їх лікувати. Бережіть своє здоров’я!

Нашою установою надаються платні послуги для населення,установ та приватних фірм з дослідження  води питної на вміст фтору з криниць, локальних водопроводів, водойм (ставки). Вартість такого дослідження- 170,13 грн. Тому при  необхідності звертайтеся за адресою м. Снятин вул. Кобринських,20. Снятинський відділ пропонує співпрацю щодо проведення таких досліджень. Фахівці  нададуть кваліфіковану консультативну допомогу.

 

Фото без опису