Мишоподібні гризуни та заходи боротьби з ними

  • 52

 

Осіння пора – час завершення аграрного року. Врожай зібрано, засіяно озимі культури , проте саме в цей період  нагадують про себе мишоподібні гризуни.

Цієї осені склалися оптимальні умови для розвитку та розмноження мишоподібних гризунів у посівах озимих зернових культур, озимого ріпаку, багаторічних трав, садах, неорних землях, пасовищах, лісосмугах.

На території району найбільш шкідливими представниками ряду мишоподібних гризунів є: - полівка звичайна, миша польова і миша хатня

 Полівки живляться переважно трав’янистими рослинами. Розмножуються протягом року, завдаючи великої шкоди сільськогосподарським культурам. Миші живляться переважно насінням рослин. Особливої шкоди вони завдають в зерносховищах, посівам зернових культур у період достигання хлібів. Дуже плодючі, протягом року дають декілька приплодів.

Місця проживання гризунів можна розділити на місця резервації та місця розселення. Місця резервації - лісосмуги, узбіччя доріг, скирти.  А у місця розселення гризуни мігрують на площі с/г культур в пошуках їжі та кращих умов для розмноження. Посиленому розмноженню гризунів сприяють оптимальні погодні умови: тепла осінь, зима з великим сніжним покривом, весна без приморозків.

Миші дуже чутливі до охолодження і намокання. Навіть невеликі пониження температури (до 9-10 ˚С) в сиру погоду викликають у них загибель. До масової загибелі призводять осінні дощі з похолоданнями, сильні морози до випадання снігу, ожеледиця з утворенням крижаної кірки на полях, різкі зимові відлиги з таненням снігу.

В знижені чисельності мишоподібних гризунів велике значення мають агротехнічні та винищувальні заходи:

- боротьба з бур’янами на неугіддях в місцях  розмноження,

- проведення  глибокої зяблевої оранки, яка знищує мишей, особливо молодняк. Плуг руйнує нори, вивертає гнізда, знищує кормову базу , також під час оранки  на шкідників полюють хижаки та птахи.

- для обмеження чисельності гризунів їх треба знищувати ще в місцях резервації.

Щоб не допустити пошкодження мишоподібними гризунами сільськогосподарських культур спеціалістам господарств усіх форм власності необхідно проводити систематичні обстеження. При економічному порозі шкідливості (ЕПШ) мишоподібних гризунів на зернових та ріпаку – 3, на багаторічних травах – 5 жилих колоній на гектар слід застосовувати родендициди , як хімічного так і біологічного походження, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» - «Антимиша» , «Смерть гризунам» ,»Щелкунчик», «RED KILLER», «Шторм» та інші препарати. Зернові принади кладуть безпосередньо в нору і притоптують. Це робиться для того, щоб принади не поїдали хижі птахи та звірі.

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.