Аскаридоз – інфекційна хвороба

  • 150

 

Аскаридоз – інфекційна хвороба, що характеризується ураженням тонкого кишечника глистами – аскаридами.

Аскарида - круглий черв'як довжиною 15–35 см, паразитує у нижньому відділі тонкого кишківника людини протягом 10-24 місяців. Єдиним джерелом зараження є інвазована (уражена аскаридозом) людина. Механізм передачі  фекально-оральний, який може реалізовуватися харчовим, водним або побутовим шляхами.

Людина заражається при ковтанні яєць аскарид. У кишківнику із яєць виходять личинки, які проникають в кровоносні судини і  розносяться в печінку, легені, а звідти  до глотки, де знову заковтуються і потрапляють в кишківник. Через 2-2,5 місяці в кишківнику паразит досягає статевої зрілості і  самка аскариди відкладає яйця в кишківнику людини, які з фекаліями потрапляють в навколишнє середовище. За один день самка може відкласти до 250 тисяч яєць. При попаданні в грунт яйця розвиваються до інвазійної стадії і здатні заражати нового хазяїна.

Клінічно виділяють дві фази прояву аскаридозу.   

Перша фаза - пов’язана з перебуванням личинок в легенях, що може викликати катаральні явища верхніх дихальних шляхів.  Можливі підвищення температури тіла, кашель з виділенням харкотиння, задишка, біль за грудиною, інколи – астматичний напад. Однак  перша фаза може протікати і безсимптомно.

Друга фаза  -  втрата апетиту, болі в животі, нудота, блювота, неспокійний сон, зниження уваги та працездатності. Також відбувається враження нервової системи: головні болі, запаморочення, дратівливість, слабкість. Захворюваність може супроводжуватись, алергічними реакціями, здуттям живота, закрепом, проносом, зниженням ваги тіла і навіть призводити до зниження фізичного та розумового розвитку дитини.

Для діагностики аскаридозу необхідно провести дослідження біологічного матеріалу. Дослідження  калу проводиться 3 рази з інтервалом у 3–5 днів. Такі дослідження проводяться в лабораторії Снятинського відділу Коломийського районного відділу «ДУ Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ» за адресою: м. Снятин вул. Кобринських, 20.

Так, за 10 місяців поточного року було виявлено 25 випадків зараження аскаридозом, 16 – гіменолепідозом ( карликовий ціп’як) та 11 – ентеробіозом ( гострики). Слід відмітити, що більше 80% із всіх інвазованих – діти.

Інфікування відбувається переважно у весняно-літньо-осінній період при проведенні сільськогосподарських робіт, відпочинку. Сприяє розповсюдженню аскаридозу вживання немитих овочів, ягід, фруктів, городини, які забруднені фекаліями з яйцями паразита.

Профілактика аскаридозу полягає в дотриманні правил особистої гігієни:

  • вживайте тільки якісну питну воду або кип’ячену; 

мийте руки  з милом після вулиці, перед приготуванням їжі та її вживанням;

  • овочі мийте двічі. Холодною водою  перед чищенням і після чищення а потім опустіть  овочі в друшляку на 2-3 секунди в гарячу воду (70–76°С). Після  одразу промийте їх холодною водою;
  • фрукти, що впали на землю, а особливо полуниці, слід промити протічною водою, а потім на 2-3 секунди, безпосередньо перед вживанням, занурити в крутий окріп;
  • зелень необхідно замочити на 30-40 хвилин у холодній воді, потім добре промити під проточною водою;
  • милом і мочалкою мийте дитячі іграшки, обробляйте вимиті іграшки гарячою водою;
  • улаштовуйте дитячі майданчики та пісочниці  на сонячних ділянках, стежте  за відсутністю в них сміття та фекалій;
  • не використовуйте вмісту вигрібних ям для підживлення на присадибних ділянках.

Велике  значення має своєчасне виявлення захворілих на аскаридоз, лікування їх. Тому при перших ознаках захворювання звертайтеся до сімейного лікаря.

 

Фото без опису