Карликовий ціп'як.

  • 66

 

Серед великого різномаїття паразитарних червів особливе місце займають контактні  гельмінтози.

Це викликано тим, що в них найлегший шлях передачі від хворої людини до здорової, а саме вони передаються при контакті хворої людини зі здоровою через брудні руки або забруднені фізіологічними виділеннями кишківника воду, продукти харчування, предмети побуту, іграшки та інше. Найбільш відомими контактними гельмінтозами є ентеробіоз(гострики) та гіменолепідоз

( карликовий ціп'як). Якщо про ентеробіоз знає більшість населення  через  його значне поширення та особливості фізіології, то про карликового ціп'яка  знають набагато менше людей .

Тому хотілось би зупинитись детальніше на  даному паразитарному захворюванні.

Карликовий ціп'як –гельмінт,  який відноситься до класу плоских червів  так званих Цестод . Цей черв'як  за розміром маленький(сягає в довжину 1,5-4 сантиметри), а шкода від нього велика. В будові цього паразита виділяють головку з чотирма присосками та 20-24 гачками, шийку та тіло з великою кількістю члеників з яйцями. По мірі росту хробака останні на його тілі членики відриваються, руйнуються і з них виходить велика кількість зрілих яєць. Так як даний хробак паразитує в тонкому кишківнику людини, то насамперед там він завдає і найбільшої шкоди. Своєю головкою він прикріпляється до слизової оболонки тонкої  кишки руйнуючи ворсинки тонкого кишківника. Це приводить до порушення всмоктування поживних речовин у тонкому кишківнику, а також травмує слизову оболонку кишківника і приводить до дрібних крововиливів та запальних процесів у місці прикріплення.  А розвиток личинок черв'яка  приводить до руйнування ворсинок тонкого кишківника, що в свою чергу викликає  порушення всмоктування поживних речовин в кишківику.

Відповідно з цього витікають клінічні прояви гіменолепідозу. Хоча більшість випадків гіменолепідозу протікають субклінічно, тобто з незначними клінічними проявами і хворі списують своє гірше самопочуття на інші причини(перевтому, нервове перенапруження, реакцію на зміну  погодніх умов і т.д.)Проте при значному ураженні хворих може турбувати біль у животі(в місці проекції тонкого кишківника), підвищена стомлюваність і дратівливість, головний біль, втрата апетиту, розлади травлення, нерідко загострються інші хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки.Можливі алергічні прояви у вигляді свербіжу шкіри, висипу  та алергічного риніту.

Важливе значення  в діагностиці гіменолепідозу має своєчасне кваліфіковане лабораторне обстеження і необхідна його кратність. Діагностика гіменолепідозу грунтується на прямому бактеріоскопічному дослідженні фекалій за допомогою мікроскопа. У зв’язку з тим, що карликовий ціп’як виділяє  яйця періодами слід рекомендувати не менш як трьохкратне з інтервалом у 15-20 днів дослідження фекалій.

При лабораторному підтвердженні діагнозу гіменолепідозу необхідно звернутись за медичною допомогою до лікаря так як особливості біології цього гельмінта, можливість внутрікишкової автоінвазії потребують наполегливого та послідовного  лікування з використанням як специфічних антигелмінтних препаратів так і симтоматичних засобів(ферментів, вітамінів, пробіотиків). Після закінчення лікування необхідно пройти кількаразове контрольне обстеження на гельмінтози.

Важливе значення як для лікування так і профілактики  гіменолепідозу має дотримання вимог як колективної так і індивідуальної гігієни, таких як ретельне миття рук з милом після відвідування туалету і перед їдою, необхідність регулярно коротко стригти нігті,  вчасно змінювати нижню білизну і її ретельно прати і прасувати, проводити вологе прибирання в приміщеннях та боротись з мухами і тарганами.

Для  профілактики гіменолепідозу необхідно також обов’язково обстежувати  на гельмінтози перед поступленням на роботу працівників освіти та торгівлі, а також дітей перед поступленням в дитячі колективи.

 

Лікар епідеміолог  Снятинського відділення 

Коломийського РВ

ДУ«Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                            Сергій Макаренко

 

Фото без опису