«Шкільні» хвороби

  • 54

 

«Шкільні» хвороби – захворювання, що діагностують у  дітей шкільного віку (від 6 до 17 років). Найчастіше це захворювання опорно-рухового апарату, шлунково-кишкового тракту та органів зору.

Захворювання, яке спостерігається мало не в кожної дитини - це порушення постави, причиною якого часто є невідповідність обладнання навчальних закладів   санітарно-гігієнічним вимогам. Особливу увагу необхідно приділяти шкільним мебляи, які слід підбирати відповідно до зросту дітей. Суттєву перевагу мають меблі, висоту яких можна змінювати.

            Максимальний  вантаж, який можуть піднімати школярі, також повинен відповідати санітарно-гігієнічним вимогам. Так, для школярів 11-12 років - до 4 кг;  13-14 років - до 5 кг;   15 років:  хлопчики - 12  кг, дівчатка - 6,0 кг;  16 років відповідно 14 і 7 кг; 17 років - 16,0 і 8,0 кг. 

 Патологія органів травлення у дітей знаходиться на другому місці. За останні  двадцять років цей показник  збільшився удвічі. Спостерігається значне зростання кількості дітей із залізодефіцитною анемією, тому головним чином сприяє дефіцит у раціоні продуктів, що містять білок та вітаміни, особливо вітамін С.

Питання організації харчування дітей у навчальних закладах залишається одним із найбільш актуальних, необхідно забезпечити виконання норм харчуванн. З метою адекватної компенсації фізіологічних потреб дітей навчальні заклади, буфети  навчальних закладів повинні забезпечуватись, у першу чергу, продуктами харчування натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю.    

            Систематичне вживання дітьми натщесерце продуктів, до складу яких включено складові, що не відносяться до натуральних продуктів харчування через вміст штучних барвників, консервантів, ароматизаторів, підсолоджувачів і підсилювачів смаку та газу викликатиме подразнення слизової оболонки шлунку і сприятиме розвитку гастритів, виразкової хвороби, закрепів. 

Для того, щоб зменшити вірогідність виникнення захворюваннь з боку шлунково-кишкового тракту, харчування дитини має бути раціональним. Важливою складовою раціонального харчування є правильний розподіл денного раціону, між окремими прийомами їжі, кількість прийомів їжі та її енергетична цінність залежно від віку, стану здоров′я дитини, рівня енерговитрат. У шкільному віці доцільно чотириразове харчування з рівномірним розподілом добового раціону: сніданок - 25%, другий сніданок - 20%, обід - 35%, вечеря - 20%. Інтервал між прийомами їжі 3.5-4 години.

Шкільний вік це період коли завершується формування скелета, розвиток скелетних м’язів, відбувається різка нейро-гормональна перебудова дитячого організму, що лежить в основі статевого дозрівання підлітків, відбуваються якісні зміни в нервово-психологічній сфері пов’язані з процесом навчання. Особливістю шкільного віку є бурхливий ріст і збільшення маси тіла, розумове напруження і витрата енергії. Тому раціональне харчування особливо важливе.

Недостатня освітленість робочого місця, тривале перенапруження очей призводить до захворювань органів зору, Щоб уникнути проблем із зором, необхідно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог у навчальних приміщеннях :

• усі навчальні приміщення повинні мати  достатнє природне та штучне освітлення;

Батьки, медичні працівники шкіл, вчителі мають  забезпечити школярам умови  для повноцінного  росту і розвитку. В разі виникнення будь-яких питань батьки можуть звернутися до сімейного лікаря, педіатра за допомогою і консультацією.

Важливо розуміти, що кожна людина відповідальна за своє здоров’я, а кожна конкретна родина -  за здоров’я своїх дітей.