Обережно, ботулізм!

  • 35

 

Восени кожна господиня намагається зробити якнайбільше консервацій на зиму. Однак, ці настільки улюблені «делікатеси» можуть бути причиною виникнення смертельного інфекційного захворювання – ботулізму. Найчастіше інфекція ботулізму міститься в таких продуктах, як гриби домашнього консервування, копчена або в’ялена риба, м’ясні та ковбасні вироби, бобові консерви.

 З початку року в Україні зафіксували 57 випадків ботулізму, чотири з яких – у дітей. Сталося і дві смерті від ботулізму. Здебільшого захворювання були пов’язані зі вживанням риби та продуктів з неї, придбаних на базарах, в невеликих магазинчиках.

 В Івано – Франківській області з початку 2023 року зареєстровано два випадки ботулізму. Хворі вживали копчену рибу та м’ясні консерви домашнього приготування.

Нагадаємо, ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному безкисневому середовищі, та за неправильних умов приготування,  зберігання чи транспортування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби , рідше — овочів та грибів.

Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно /недостатньо термічнооброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Збудник, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Здебільшого це продукти  домашнього приготування.

Щоб вберегтися від ботулізму:

1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму.

Це:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • не щільно закриті банки;

-     банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Увага! За найменшої підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!

Будьте уважні до свого раціону та пам’ятайте, життя дорожче тимчасової гастрономічної насолоди!

 

Фото без опису