До уваги керівників підприємств, установ та організацій!!!

  • 102

Відповідно до листа Коломийського районного управління головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області про заходи щодо запобігання та протидії пожежам у житловому секторі на території Коломийського району протягом 2023 року. Повідомляємо, що останнім часом фіксуються збільшення кількості пожеж та загибелі людей на них, з початку року на території області виникло 1538 пожеж на яких загинуло 36 осіб. На території Коломийського району виникло 291 пожежі, загинуло 12 осіб (Коломийська громада – 5 осіб, Городенківська громада – 2 особи, Заболотівська, Коршівська, Матеївецька, Печеніжинська, Підгайчиківська громади по 1 особі) та 4 особи отримали травми (у вигляді опіків). Як показує практика основними причинами виникнення пожеж є необережність громадян при користуванні вогнем, користування несправними електроприладами, несправність пічного опалення, необережність під час куріння та вживання спиртних напитків.

Враховуючи вищенаведене рекомендуємо взяти до відома та користування в роботі наступну інформацію.

Перш за все, протипожежний режим підприємства слід розуміти як комплекс заходів, які повинні бути реалізовані підприємством для забезпечення нормального протипожежного стану підприємства. Що включає цей комплекс заходів? Це і визначення порядку утримання шляхів евакуації, спеціальних місць для куріння, правил проїзду та стоянки авто, особливостей застосування вікритого вогню, порядку огляду й зачинення приміщень після закінчення роботи, організація експлуатації та обслуговування засобів протипожежного захисту, проведення планово - попереджувальних ремонтів і оглядів електроустановок, визначення порядку дій у разі виникнення пожежі, тощо.

Керівник підприємства зобов’язаний видати спеціальні накази, затвердити положення, порядки та інші документи, в яких потрібно врегулювати всі питання, які входять до обсягу заходів, які становлять протипожежний режим. А також керівник підприємства своїм наказом повинен призначити відповідальних за пожежну безпеку окремих будівель, споруд, приміщень, дільниць, технологічного та інженерного устаткування, утримання й експлуатацію протипожежного захисту та в обов’язковому порядку ознайомити відповідальних з даним наказом під підпис. Відповідальний з пожежної безпеки підлягає обов’язковому проходженню навчання у навчальному центрі не рідше ніж один раз на три роки.

На кожному підприємстві повинні бути розроблені та затверджені інструкції з пожежної безпеки, які закріплюють основні положення протипожежного режиму в кожному приміщенні чи на об’єкті підприємства. Право затверджувати дані акти має керівник підприємства або інша делегована ним посадова особа. Усі працівники при прийнятті на роботу на робочому місці повинні проходити інструктажі з питань пожежної безпеки. Факт проведення інструктажів фіксується у спеціальному журналі, який має бути прошнурований, пронумерований та скріплений печаткою підприємства та підписом керівника. Періодичність проведення інструктажів встановлюється керівником підприємства, але не рідше одного разу в рік.

Ще одним документом, який розробляється майже на кожному підприємстві, є план евакуації. Керівники, а також уповноважені ними особи повинні суворо слідкувати за підготовкою планів евакуації та їх практичним відпрацюванням, утриманням евакуаційних шляхів і виходів у належному стані, щоб унеможливлювати нещасні випадки та затримку під час евакуації людей у разі виникнення пожеж та інших надзвичайних ситуацій. Маршрут евакуації та аварійні виходи повинні забезпечувати вільний доступ до них, залишатись просторими та не захаращуватись сторонніми речами будь-якого призначення, що можуть ускладнити рух людей.

У кожному приміщенні необхідно розмістити:

  • табличку з прізвищем, ім’ям по батькові та телефоном відповідального за пожежну безпеку в конкретному приміщенні;
  • план евакуації, затверджений керівником підприємства;
  • інструкцію пожежної безпеки, затверджену керівником підприємства.

Будинки і приміщення різного призначення мають бути оснащеним переносними або пересувними вогнегасниками. Будинки адміністративного та побутового призначення і громадські будинки на кожному поверсі повинні мати не менше 2 переносних вогнегасників (з масою заряду - 5 кг і більше). Приміщення у яких розміщено оргтехніку, слід оснащувати переносними газовими вогнегасниками не менше ніж 1 вогнегасник на приміщення. Разом з вогнегасниками на підприємстві має зберігатись пакет документів, що до нього додається, а саме: сертифікат відповідності, інструкція з експлуатації та паспорт на кожний вогнегасник. Перед тим, як розмістити вогнегасник на об’єкті, необхідно перевірити цілісність пломб на запірних пристроях, наявність чи відсутність зовнішніх пошкоджень на корпусах, положення стрілок індикаторів тиску закачених вогнегасників та наявність у маркуванні та в експлуатаційній документації відомостей про виробника, дату виготовлення і технічного обслуговування. Особа, відповідальна за пожежну безпеку, має вести журнал обліку вогнегасників та здійснювати їх огляд не рідше 1 разу на місяць.

Як бачимо, законодавство встановлює низку вимог до реалізації заходів, що входять до складу протипожежного режиму. Ці вимоги розповсюджуються і на осіб, які відповідальні за пожежну безпеку на підприємстві, так і до самих приміщень та спеціальних засобів протипожежного захисту. Слід розуміти, що відповідальність за забезпечення належного протипожежного режиму на підприємстві несе керівник, тому саме його скоординовані та комплексні заходи можуть запобігти виникненню пожеж на підприємстві.