Щодо захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19 на території Снятинської ТГ

  • 23

 

За результатами щотижневого епідеміологічного моніторингу за 4 тиждень 2024 року на території Снятинської громади зареєстровано 104 випадки ГРВІ, у тому числі 1 випадок COVID-19. Серед захворілих 38 дітей до 17 років, що складає 36,5% від усіх захворілих. У порівнянні з 3 тижнем 2024 року захворюваність знизилась на 10,6 %.

Перевищення епідпорогу немає.

За звітний тиждень серед жителів Снятинської громади зареєстровано 2 випадки вітряної віспи (1 дорослий та 1 дитина).

Нагадую, що грип — це вірусне захворювання з високим рівнем заразності, можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. За перших симптомів звертайтеся до сімейного лікаря. Cамолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Найбільш ефективним методом запобіганню захворювання на COVID-19 та грип є вакцинація. Щеплення проти COVID-19 є безоплатним, отримати його можна звернувшись до свого сімейного лікаря або пункту вакцинації. Рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 та першої бустерної дози складається з 3 щеплень. Перша бустерна доза вводиться через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковою бустерною дозою через півроку після попередньої. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідситуації.

За перших ознак захворювання необхідно звернутися до сімейного лікаря, не вдаватися до самолікування, а під час хвороби подбати про безпеку рідних та колег (залишатися вдома, використовувати індивідуальний посуд).

Бережіть себе та своє здоров’я!