ЗАХИСТ ПЛОДОВИХ ДЕРЕВ

  • 38

Наш Покутський край славний не тільки високими врожаями сільськогосподарських полів, але й «Покутським яблуком». Цьогорічна весна видається ранньою, щоденні сонячні дні, деколи з незначними опадами, не дивлячись,що на календарі лютий, дає можливість проводити ретельний повноцінний догляд за плодово-ягідними деревами та кущами.

А це означає, що у садівників розпочався період підготовки до нового сезону. Саме в цей час дерева потребують уваги та догляду найбільше. Починати доглядати за ними потрібно з обрізування. Перше, що потрібно зробити, це видалити пошкоджені морозами пагони, гілки або їхні ділянки. Бажано також звільнити плодові дерева від пошкоджених, хворих, сухих або зростаючих углиб крони пагонів. Якщо за зиму на них з’явилися травми, механічні пошкодження ,ураження від гризунів або інших шкідників, лікування потрібно починати відразу ж. Якщо пошкодження поверхневі, то потрібно ретельно зачистити травмовану ділянку дерева і на рану нанести шар садового вару.

Пізніше на початку березня, коли температура повітря стабільно триматиметься на плюсових показниках, на деревах почнуть набухати бруньки. У цей час потрібно провести декілька важливих процедур, які значно поліпшать стан садових дерев і допоможуть їм ефективно вийти із зимової сплячки.

Важливим пунктом у переліку заходів догляду за садом є побілка дерев ранньою весною (у лютому або на початку березня). Побілка здійснюється для захисту їхніх штамбів і скелетних гілок від опіків. Оскільки в цей час сонце дуже активне, штамби дерев можуть нагріватися вдень до +10°с, а це провокує надто ранній початок сокоруху. Нічні температури можуть опускатися нижче нуля, що призводить до замерзання соку, розриву тканин й утворення морозобоїн. Окрім того, побілка навесні є профілактичним заходом від збудників хвороб і шкідників, яким довелося пережити зиму в тріщинах кори.

Склад побілки для дерев обов’язково має включати три інгредієнти:

білий пігмент – крейда або вапно, оскільки саме білий колір найкраще захищає кору від променів сонця;

клейову основу, яка закріплює пігмент на корі, не дозволяючи складу стікати по штамбу вниз (водоемульсійна фарба, клей ПВА, мило, глина тощо;).

Наступним заходом у догляді за садом є перекопування пристовбурних кругів. Цей агрозахід знищує значну чисельність шкідників, які зимують у грунті ,

особливо, гусениці яблуневої плодожерки.

Та найважливішим етапом при ранньо – весняному догляді за садом являється знищення зимуючих стадій шкідників і збудників захворювань , застосовуючи хімічні препарати захисту рослин, а саме : Препарат- 30 В,КЕ та Препарат- 30 Д,КЕ( 200мл 10л.води) - яким проводимо перше обприскування по голому конусу, так звану ранньо - весняну обмивку дерев,при настанні середньо - добової температури повітря плюс 4-5 градусів тепла.Через 3-4 дні доцільно і дуже ефективно проти зимуючих стадій шкідників і хвороб провести обприскування мідними препаратами .а саме « Бордо .МК.ВП»-0,5 кг / 10л води. «Медян екстра»- 60г/10л води . Дерева .гілки яких покриті жовтим нальотом-це мохи і лишайники варто обприскати препаратом «Айрон,ЗП(залізний купорос) - 0,5кг/10л. води) , пізніше через 10-12 днів «Хорус» (3г/на 10 л води +»Актара»-1,4 г/на 10 л води) в баковій суміші , які високоефективні для боротьби з шкідниками і хворобами у фазі «розпускання бруньок» та дозволені «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Під час роботи із засобами захисту рослин необхідно дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил та правил особистої гігієни.

Застерігаємо Вас, що сьогодні на ринках продається значна частина фальсифікованих хімічних препаратів. Тому радимо купувати засоби захисту рослин у спеціалізованих магазинах де оригінальні препарати захисту рослин і продавці – консультанти нададуть Вам професійні поради.

Фото без опису