Управління фітосанітарної безпеки інформує: Що посіяти ранньою весною у відкритий ґрунт?

  • 61

 

Ранньовесняні посіви –  це можливість отримати перший врожай свіжих овочів і зелені! Березнева погода непередбачувана. І морози можуть бути  і дощі можуть лити, а за відсутності тепла насіння може згнити ще в землі, але є культури, які варто посіяти як найраніше, бо їх насіння дружно проростає при мінімальних плюсових температурах ґрунту, а сходи краще розвиваються у відносно прохолодних весняних температурах і витримують короткочасні заморозки до 5-9 градусів.  

При плануванні ранньовесняних посівів і посадок головним орієнтиром в тому, які овочеві і корисні культури варто сіяти першими в городі, повинна залишатися ступінь їх холодостійкості. Чим нижча температура, при якій проростає насіння і розвиваються сходи, чим стійкіша рослина до заморозків і чим більше не любить спеку на початку вегетації, тим раніше її потрібно і сіяти.

Конкретні терміни посіву доводиться щорічно визначати «по погоді». Оцінювати краще не середньодобові показники, а температуру грунту, яку легко виміряти за допомогою простого термометра. До перших посівів можна приступати коли земля підсохне і прогріється  до плюсової температури  2-3градуси тепла .

Шпинат ця культура  не любить спеки,  посів шпинату можна починати, як тільки ґрунт прогріється до 2-3 градусів тепла. При такій же температурі повітря вже можуть з’явитися перші його сходи, хоча розвиваються вони без тепла дуже повільно. Сходи шпинату витримують заморозки навіть до -6 градусів.                                                                               

Крес-салат – варто сіяти першим із салатів .Він починає рости при температурі грунту в 2-3 градуси тепла , добре витримує заморозки. Листовий салат, рукола  - проростає насіння  при 5-6 градусах, але для появи сходів потрібно прогрівання землі до 10-12 градусів тепла,  витримують заморозки до -6 градусів (сходи лише до -3 градусів).                                                                                                                                                

Горох -  насіння проростає  при 1-2 градусах тепла, сходи нормально розвиваються при 4-5 градусах тепла та витримують до -6 градусів морозу.                                                               

Редиска - цей овоч, який потрібно сіяти одним з перших,  навіть у відлиги, зимовим посівом. Редис проростає при температурі грунту в 2-4 градуси, сходи витримують короткочасні заморозки до -3 градусів.                                                                                                                                                           

Дайкон, пастернак, морква, петрушка, кріп - насіння проростає при 3-8 градусах, а сходи не бояться заморозків до -9 градусів.                                                                                      

Капуста кале – вирощувати кучеряву капусту дуже просто. Росте вона майже сама по собі, здатна виносити морози до -18 градусів, не страждає навіть під снігом, тільки стає ніжніше і смачніше. Китайська листкова капуста Бок-чой або Пак-чой  - ця капуста типово осіння, але якщо посіяти її раніше, як тільки дозволить грунт, насолодитися урожаєм ніжних розеток вдасться і на початку сезону. Також можна починати посів ранніх сортів білокачанної капусти, брокколі , вони витримують заморозки до-3 градуси, а пекінська капуста  легко витримує  до -7 градусів морозу.                                                                                                    

Мангольд – ця листова зелень віддає перевагу саме ранньовесняному посіву. Він дуже корисний і смачний, дає смачне ніжне листя при низьких температурах. З його листя можна приготувати багато страв, витримує  несильні заморозки .