Відбувся семінар – навчання пасічників Снятинської та Заболотівської територіальних громад

  • 43

 

26 березня о 10 годині в приміщенні адміністративного будинку Снятинського районного управління відділу Коломийського районного управління ГУ ДПСС в Івано-Франківській області відбувся семінар –навчання пасічників Снятинської  та  Заболотівської територіальних громад. На запрошення відгукнулися 22 пасічники, які взяли активну участь в семінарі.

З вступним словом виступив т.в.о. начальника  Снятинського відділу Коломийського районного управління ГУ ДПСС в івано-франківській області – Роман Драганюк, який проаналізував співпрацю працівників Держпродспоживслужби з громадською організацією «Спілка пасічників Снятинщини» за минулий 2023 рік та про алгоритм дій у випадку отруєння бджіл  пестицидами у 2024 році. А також чітко проінформував про роботу і склад постійнодіючих  комісій, які створені і затверджені при Снятинській та Заболотівській територіальних громадах, згідно «Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин» і наголосив ,що у випадку підозри на отруєння бджіл пасічникам звертатися із заявою  у територіальні громади. Розгляд  звернення комісія  здійснює протягом однієї доби( 24 години).

Голова громадської  організації «Спілка пасічників Снятинщини» Ярослав Малофій в своєму виступі зазначив  що, не дивлячись на надскладний період пасічники докладають всіх зусиль, щоб зберегти галузь бджільництва, так як важко реалізувати продукцію, та ще й реалізаційні ціни на рівні собівартості. Також  пан Ярослав запропонував пасічникам допомагати тим, які вступили до лав Збройних Сил, щоб зберегти бджолосім’ї, поки перші захищають Українські землі.

Одним із ключових питань семінару висвітлила начальниця Снятинського відділу Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини-Руслана Йосипівна Демчук ,що  згідно протиепізоотичного плану саме на часі проводити

реєстрацію та весняну інвентаризацію пасік.  Планові дослідження бджіл для попередження захворювань в обов’язковому порядку проводити один раз в рік на такі захворювання ,як  вароатоз,  нозиматоз .акарапідоз , європейський та американський

гнильці. Для реєстрації нових пасік  власнику необхідно звертатися із заявою в органи самоврядування по місцю проживання  та  до територіального органу Держпродспоживслужби. 

 Вимоги  проведення даних заходів проходитимуть на умовах раніше затверджених нормативних документів.

Головний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки –Іванна Пупенко в своєму виступі повідомила ,що всім суб’єктам с/г виробництва ,які орендують землі на території Снятинської та Заболотівської  територіальних громад під особистий підпис про одержання, вручено «Листи –нагадування»,зареєстровані в системі «Мегаполіс»,в яких акцентовано увагу  на самих відповідальних аспектах  с/г виробництва при застосуванні хімічних засобів захисту рослин в боротьбі з шкідливими організмами  сільськогосподарських культур,щоб не допустити отруєння бджіл від хімічного токсикозу.

Також присутні пасічники обмінялися думками щодо проблемних питань по догляду за бджолосім’ями в нинішніх погодніх умовах. А ще  з приємністю зазначив головний пасічник, що в більшості  бджолосім’ї добре перезимували і почали активно носити пилок з верби. з ліщини та з ранньо квітучих бур’янів. 

І на закінчення  всі ми подякували присутнім пасічникам за співпрацю і побажали  здоров’я, миру та доброго  медового поліття.