Водно – нітратна метгемоглобінемія у дітей

  • 41

 

Спеціалістами Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров'я України» проводяться дослідження води питної по Снятинській, Заболотівській, Городенківській, Чернелицькій ТГ з індивідуальних колодязів, яка використовується для споживання дітьми віком до 3 – х років. За результатами лабораторних досліджень за 2023 рік  

32,4% проб не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», виявлено перевищення вмісту нітратів.

Нітрати при перевищенні вмісту в складі води можуть  призводити  до  захворювань, зокрема, до водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей.

Фактором передачі цього захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами.

Нітрати — це солі азотної кислоти, які й раніше надходили до організму людей та тварин, адже їхній вміст у грунті є елементом мінерального харчування рослин. Сьогодні вони потрапляють до води через надмірне використання та неправильне зберігання мінеральних та органічних добрив у сільському господарстві,  через недотримання санітарно-гігієнічних норм при облаштуванні колодязів.

Чи можливо уникнути небезпечної дії нітратів?

Так, це можливо за умови, якщо Ви візьмете до уваги і будете використовувати  такі  поради:

- не вживати питну воду із колодязів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;

- за можливості якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком. Вміст нітратів у ньому низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів;

- з обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні чи органічні добрива;

– забезпечте утримання колодязя в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте його.

Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.

Щороку проводити лабораторний контроль якості питної води.

Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує їх кількість .

При перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою.

При цьому інформуємо, що жителі, в яких є діти до 3 – х років, можуть звернутися до Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров'я України» за адресою м. Снятин, вул. Кобринських,  20,  для  проведення  лабораторного дослідження води із криниць на вміст нітратів, та інші показники якості та безпечності.

Пийте чисту воду і будьте здорові!

Фото без опису