Алкоголізм: причини виникнення та профілактика

  • 25

 

Алкоголізм – серйозна проблема людства, по суті, це хвороба, розвиток якої обумовлений частим вживанням алкогольних напоїв та патологічним потягом до них.

 

Проблема «шкідливих звичок» є найбільш поширеною в наш час, а боротьба з ними це завдання не тільки державного рівня, а й кожної окремої людини.

 

Алкоголізм відомий під різними термінами, включаючи зловживання алкоголем та алкогольну залежність. Сьогодні це називається розладом, спричиненим вживанням алкоголю, що має чіткі критерії та наслідки. Він негативно впливає не тільки на того хто зловживає ним, але й на майбутнє покоління. Якщо людина знаходиться під впливом алкоголю протягом значного часу, біохімічні процеси головного мозку змінюються: гальмує роботу мозкових центрів, які відповідають за інтелект, совість, критичну оцінку ситуації, рівень культури.

 

На тлі частого вживання спиртного у людини розвивається гастрит, панкреатит, гепатит, анемії, порушення імунної системи, ризик інсульту тощо.

 

Причини виникнення алкоголізму. Немає єдиної причини, фактично, існують десятки факторів ризику, які грають роль причин, але загалом, можна умовно розділити на дві основні групи:   

 

      -    спадкові, конституціональні, обмінні, психологічні та інші;

  • соціальні, економічні та соціально – психологічні.

 

Людина,  яка має алкогольну залежність, потребує, насамперед, психологічної реабілітації. Медична допомога надається з метою покращення фізичного стану пацієнта.

 

Якою б не була причина, ви можете вжити профілактичних заходів, щоб уникнути вживання алкоголю та позбутися розвитку алкогольної залежності.

 

Профілактика алкоголізму включає такі рекомендації:

  • з юних років привчатися до спорту;
  • не зберігати алкоголь удома, щоб не було «спокуси» його випити;
  • тренувати силу волі, відмовлятися від пропозицій щодо вживання спиртних напоїв;
  • знайти собі корисні та цікаві заняття;
  • навчитись отримувати задоволення від тверезого спілкування;
  • відпочивати під час вихідних та свят, не вживаючи алкоголю;
  • загартовуватися і піклуватися про стан свого здоров’я, ставити собі мету в житті.

 

Основне, що треба пам’ятати – нешкідливого і тим більше корисного алкоголю не існує. Запобігати захворюванню ефективніше, легше та дешевше, ніж лікувати.  Відповідальне ставлення до власного здоров’я може забезпечити кращу якість життя. Життя та здоров’я – це найцінніші скарби, які ви маєте.

 

Пам’ятайте! Ви несете відповідальність за своє здоров’я та здоров’я нащадків.

 

Фото без опису