Всесвітній день охорони праці

  • 28

 

 

Щороку 28 квітня відзначається міжнародний День охорони праці . У 2024 році його девіз – « Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці».

 Згідно указу Президента України № 685/2006 від 18.08.2006 в Україні також відзначають День охорони праці.

 В умовах війни цей день набуває особливого значення. У той час, як країна втрачає найкращих, неприпустимо допускати смертельних випадків на виробництві. Важливо підвищити увагу  керівників підприємств до здоров'я  працівників,питань безпеки і гігієни праці , постійно вдосконалювати систему управління охороною праці та впроваджувати  найефективніші практики, щоб забезпечити безпеку на виробництві та виникнення професійних захворювань(отруєнь).

 

Одним із факторів попередження захворювань працюючого населення є проведення медичних оглядів, як попередніх при поступлення на роботу, так і щорічних профілактичних  медичних оглядів. Медогляди дають можливість своєчасно виявити ранні ознаки гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничо-зумовлених захворювань  у працівників.

 

Крім того, на охорону праці та здоров'я  працюючого населення впливає проведення атестації робочих місць.

 

Атестація робочих місць передбачає:

 

- виявлення на робочому місці шкідливих і небезпечних  виробничих факторів та причин їх виникнення;
- дослідження санітарно-гігієнічних факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому  місці;
- комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру 
праці щодо відповідності їх вимогам стандартів, санітарних норм і  правил;
- обґрунтування віднесення робочого місця до відповідної  категорії за шкідливими умовами праці тощо.

 

На даний час Державна Установа «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб  Міністерства охорони здоров'я України» включена до Інформаційного переліку лабораторій, атестованих на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища та трудового процесу та проводить лабораторно-інструментальні дослідження , узагальнює результати проведених робіт і видає гігієнічний висновок. Адреса: вул. Шевченка, м. Івано – Франківськ, 76018 тел. 53-42-16, факс 75-28-78   Е-mail: ifsesobl@gmail.com, ifolc@ukr.net; web: http:// www.ses.if.ua

 

Фото без опису