Алкоголь – фактор ризику

  • 31

 

Загалом виявлення небезпечного та шкідливого споживання алкоголю вказує на три рівня проблеми: небезпечний вплив для здоров'я, симптоми залежності, поведінкові та соціальні відхилення через споживання алкоголю.

Згідно останніх досліджень, серцево – судинна система є особливо вразливою до дії алкоголю. Вживання міцних напоїв підвищує ризик захворіти на ішемічну хворобу серця, артеріальну гіпертензію, аритмію, може спричинити інсульт, інфаркт, ураження артерій та кардіоміопатію. Через систематичне тривале вживання алкогольних напоїв також може розвинутися серйозне психічне захворювання – алкогольний психоз, найбільш поширеною формою якого є «біла гарячка». Все частіше ця недуга проявляється у молодих людей, які починають вживати алкогольні напої в підлітковому віці, в час, коли їх нервова система ще не повністю сформована і є уразливою до шкідливої дії спиртного.

Вживання алкоголю збільшує ризик захворювання на онкологію. За твердженням Всесвітньої організації охорони здоров'я «Безпечної дози алкоголю НЕ ІСНУЄ». Будь –яка кількість будь - якого алкоголю є шкідливою для здоров'я і може призвести до негативних наслідків, зокрема, до розвитку раку (раку гортані,раку стравоходу, раку шлунку, раку печінки, коло ректального раку, раку підшлункової залози). Приблизно у третині випадків смерть від раку зумовлена основними поведінковими факторами ризику (незадовільне харчування, шкідливі звички, гіподинамія), серед яких є і вживання алкоголю.

Згідно з результатами національного опитування STEPS «Поетапний підхід ВООЗ до епіднагляду з факторами ризику неінфекційних захворювань», активними споживачами спиртних напоїв, які вживали алкоголь за останні 30 днів, виявилось більше половини (або 55,6%) учасників опитування.

Середня частота випадків вживання алкогольних напоїв становила майже 6 разів на місяць у жителів сільської місцевості та 4 рази на місяць у мешканців міст. П'ята частина (або 19,7%) населення вживала шість і більше доз алкоголю за період вживання протягом останніх 30 днів, що є ознакою надмірного вживання алкоголю. При цьому, частина респондентів, які ніколи впродовж життя не вживали алкоголь, становила 13,2%. Треба відмітити, що 39% дорослих зазначили, що припинили пити через негативний вплив алкоголю на їх організм, за порадою лікаря або іншого медичного працівника. На жаль,12,7% із тих, хто вживав алкоголь впродовж останніх 12 місяців повідомили, що не змогли припинити пити після початку вживання. Потребували алкоголю вранці для полегшення похмілля за останній рік 13,2% з  числа опитаних питущих осіб, та ж частка, відповідно, мала проблеми в сім'ї і на роботі.

Основне, що треба пам’ятати – нешкідливого і тим більше корисного алкоголю не існує. Запобігати захворюванню ефективніше, легше та дешевше, ніж лікувати.  Відповідальне ставлення до власного здоров’я може забезпечити кращу якість життя. Життя та здоров’я – це найцінніші скарби, які ви маєте. Аби бути здоровим, потрібно докласти певних зусиль і не набувати шкідливих звичок.


Фото без опису