Надання соціальних послуг суб’єктам пробації.

  • 44

 

Соціально-виховна робота є одним із основних засобів виправлення і ресоціалізації суб’єктів пробації (засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі).

Під виправленням субєкта пробації розуміється «процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки».

Виправлення є необхідною умовою ресоціалізації, яка являє собою «свідоме відновлення субєкта пробації в соціальному статусі повноправного члена суспільства, повернення його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві».

Зокрема, у період виконання покарань не пов’язаних з позбавленням волі щодо суб’єктів пробації здійснюється не лише нагляд, а й соціально-виховна робота, яка передбачає диференційований підхід під час надання консультативної, психологічної та інших видів допомоги.

З цією метою 28 червня 2024 року працівниками Коломийського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області було проведено захід для суб’єктів пробації спільно з Комунальною установою «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Снятинської міської ради, де фахівець із соціальної роботи Іванна Анатійчук провела консультування щодо допомоги в аналізі життєвих ситуацій, визначення основних проблем, шляхів їх вирішення, складання плану виходу зі складних життєвих ситуацій, також проінформувала про соціально безпечну поведінку.

Важливо зазначити, що основна мета роботи із цією категорією громадян - це виявлення причин протиправної поведінки у суб’єктів пробації, здійснення соціально-профілактичної роботи щодо запобігання негативним явищам та їх подолання, допомога в усвідомленні зроблених ними помилок, пошук шляхів їх вирішення та подолання. А найголовніше - пробудити інтерес до своєї особистості, власних позитивних якостей та їх підтримці у подальшому житті, а також задуматись про законослухняний спосіб життя.

 

Фото без опису