Важливе про десикацію

  • 57

Десикація-технологічний агрозахід, який досить часто проводять восени на посівах

сільськогосподарських культур для підсушування наземної частини рослин і прискорення

збирання урожаю.Власне, і саме слово походить від латинського « desiccare»

-висушувати. Десикація забезпечує полегшення збирання врожаю. передусім таких

с/г культур;  гречки, соняшнику ,сої  та кукурудзи. Проведення десикації  посівів-це

дороговартісний захід у технології виробництва  с/г продукції . але він  два в одному,

окрім підсушування с/г культур, одночасно проводиться боротьба з бур’янами.

Цьогоріч після тривалої літньої засухи .в даний час надто інтенсивно ростуть бур’яни

І засміченість висока.

  На  Покутських полях   розпочинаються роботи по збиранню врожаю пізніх с/г культур; гречки ,соняшнику, кукурудзи та  сої, під час яких окремі агропідприємства будуть проводити передзбиральну десикацію цих посівів.
     Спеціалісти  Снятинського відділу Коломийського районного управління Держпродспоживслужби  ГУ ДПСС в Івано-Франківській області звертаються до керівників сільськогосподарських підприємств всіх форм власності з вимогою щодо відповідального використання десикантів, неухильного дотримання регламентів застосування пестицидів у народному господарстві, передбачених «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», Державними санітарними правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98, Інструкцією з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин № 338 від 19 лютого 2021 року, та  іншими документами.
          Головні правила- вимоги, які  повинні дотримувати господарники, :
- використовувати десиканти відповідно до культури із нормою та способом внесення визначеним у «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та доповненням до нього;
- допускати до робіт з пестицидами лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають відповідний Допуск,
- завчасно, але не пізніше, ніж за 3 дні, попереджувати органи місцевого самоврядування, населення та пасічників про застосування десикантів;
- біля місць застосування десикантів встановлювати попереджувальні написи;
- до початку роботи всі машини, механізми і апаратура повинні бути перевірені на герметичність комунікацій і фільтруючих пристроїв;
- зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при штанговому обприскуванні пестицидами повинна бути не меншою 300 м (при використанні вентиляторного обприскувача – 500 м), при авіаційному внесенні десиканту захисна зона становить не мен
ше 1000 м, а також не менше 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік.

 

 

 

Нагадуємо, що  на час воєнного стану  застосування авіації  в

сільському господарстві заборонено. Тому десикацію слід проводити самохідними обприскувачами з високим підняттям штанг.

- обприскування допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне);
- слід враховувати напрям та силу вітру, щоб не допустити зносу шлейфу від обприскувача на прилеглі території, які належать іншим власникам або приватним особам;
-
усі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10:00) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках.
   При роботі із десикантами  суворо дотримуватись загальноприйнятих  державних

санітарних правил та правил техніки  безпеки і особистої гігієни.

  Також  застерігаємо, будьмо взаємоввічливими і пам’ятайте, що завдання шкоди фізичним та юридичним особам внаслідок порушення правил застосування пестицидів веде за собою адміністративну та кримінальну відповідальність, а відшкодування збитків встановлюється у судовому порядку. 

Фото без опису