Далеко не ховайте календар щеплень!

  • 16

 

Наступна зупинка — кашлюк, правець та дифтерія. Ці три захворювання теж профілактуються вакцинами. У 2, 4 та 6 місяців дитині роблять щеплення трьохкомпонетною вакциною як з ацелюлярним (АаКДП) так і цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Трикомпонентне щеплення допомагає сформувати імунітет до трьох захворювань!

Ревакцинація відбувається у 18 місяців. У 6 років ревакцинують АДП (анатоксином дифтерійно-правцевим), а у 16 років роблять АДП-М (анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшеним вмістом антигену).

Для дорослих важливо робити ревакцинацію. Перше планове щеплення роблять у 26 років, вакциною АДП-М, надалі процедура відбувається з мінімальним інтервалом в 10 років від попереднього щеплення. Більше про протипокази до вакцинації та види щеплень https://bit.ly/3tVBJ0L

Чим небезпечні хвороби?

Кашлюк — викликається бактерією та дуже швидко передається від людини до людини. Першими ознаками є помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель. У немовлят це може супроводжуватися періодами тимчасового припинення дихальних рухів (апное).

Правець — передається при контакті зі спорами бактерій, що живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Симптомами правця є: стиснення щелеп, м’язові спазми, болісна напруга у всьому тілі, проблеми з ковтанням, лихоманка та надмірне потовиділення тощо. Ризик смерті високий.

Дифтерія — гостре інфекційне захворювання. Збудник — дифтерійна паличка. Передається повітряно-крапельним шляхом. Може проявлятися болями у горлі, підвищеною температурою, лихоманкою, набряком слизової оболонки ротоглотки, нальотом на мигдалинах сірого кольору, осиплістю голосу. Може вражати серцево-судинну та нервову систему, нирки.

Протягом останніх дев’яти років в Україні щорічно реєстрували поодинокі випадки дифтерії. Вакцинація — це єдиний спосіб вберегтися від хвороби!

Фото без опису

Фото без опису

Інші статті

Всі статті