Як стати учасником програми контролю сирого молока «Молочний модуль»

  • 3

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  нагадує операторам ринку харчових продуктів, які займаються виробництвом або заготівлею молока від корів населення (молочно-товарні ферми, пункти закупівлі молока), що в Україні запроваджена Програма контролю сирого молока на базі програмного забезпечення «Молочний модуль» та просить долучитися до роботи в  даній програмі.

«Молочний модуль» – це програмний додаток, який сприяє співпраці операторів ринку з лабораторіями та компетентним органом, з метою виконання вимог нового гігієнічного законодавства через генерацію та подальший аналіз результатів лабораторних досліджень.

Як стати учасником програми контролю сирого молока «Молочний модуль»?

- Бути виробником сирого молока.

- Мати особистий реєстраційний номер потужності, як передбачено  вимогами статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

- Розробити та впровадити процедури періодичної перевірки сирого молока для визначення рівня загального бактеріологічного забруднення, кількості соматичних клітин, залишків протимікробних речовин/антибіотиків та визначення точки замерзання.

- Дотримуватись вимог законодавства, в тому числі статті 40 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України 12 березня 2019 року № 118 «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів».

- Звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби
в Івано-Франківській області для реєстрації в Молочному Модулі (На рівні кожного Головного управління Держпродспоживслужби в області є призначений адміністратор «Молочного модуля»).

- Заключити угоду з уповноваженою лабораторією Держпродспоживслужби         (в т. ч. можна із Івано-Франківською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби )  на проведення дослідження сирого молока.

Реєстрація в «Молочному модулі» та користування особистим кабінетом оператора ринку безкоштовні. За кожним оператором ринку головний державний та/або головний державний ветеринарний інспектор області закріплює уповноваженого/уповноважених делегатів відбору зразків (інспектор, уповноважений ветеринар, представник лабораторії). Оператор ринку може самостійно обрати уповноважену лабораторією для дослідження зразків сирого молока та заключити з нею договір.

«Молочний модуль» забезпечує такі рішення:

- реєстрація акту про відбір зразків;

- нагадування про необхідність відбору зразків відповідно до встановленої законодавством періодичності;

- постійний доступ до результатів лабораторних досліджень;

- сповіщення про нові результати лабораторних досліджень молока;

- розрахунок змінної середньої геометричної величини для ЗБЗ та КСК за визначений законодавством період;

- дозволяє проводити статистичний аналіз результатів досліджень та відображає їх у вигляді таблиць, графіків;

- дозволяє операторам ринку надавати результати своїх лабораторних досліджень третім особам (наприклад, молокопереробним підприємствам) шляхом надсилання результатів на електронну адресу, вказану користувачем;

- сповіщення відповідальних районних і обласних інспекторів про результати лабораторних досліджень, що перевищують допустимі рівні критеріїв (виконання вимог статті 40 ЗУ № 2042/2017).

Сире молоко, відібране в місцях первинного виробництва, має відповідати допустимим рівням критеріїв, встановленим наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12.03.2019 № 118 (зі змінами).

Молоко відбирають з частотою відбору зразків:

- на  загальне бактеріологічне забруднення (ЗБЗ) - 2 рази на місяць,

- на кількість соматичних клітин (КСК) - 1 раз на місяць.

- на залишки ветеринарних препаратів та/або інших забруднюючих речовин - 1 раз на місяць.

Точка замерзання (ТЗ) для зразків сирого молока повинна становити не вище ніж мінус 0,52 °C. Частота досліджень за цим показником визначається оператором ринку.

Нагадуємо, що наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 7 квітня 2022 року № 209 (набрав чинності 6 травня 2022 року) встановлено гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока. Збірне молоко, заготовлене в пунктах, повинно відповідати вимогам законодавства та критеріям, установленим наказом № 118/2019.

Фото без опису