Йод:навіщо він організму і де його взяти?

  • 9

 

Йод — це мікроелемент, який важливий для роботи всіх органів і систем організму, а найбільше — щитоподібної залози. Ще у 2002-2007 роках дослідження підтвердило йододефіцит у всіх регіонах України.

Для чого організму йод і які наслідки його дефіциту? 

Основний «споживач» йоду —щитоподібна залоза. Недостатнє надходження цього мінералу в організм є причиною багатьох захворювань щитоподібної залози у дорослих, а особливо у дітей. Гормони щитоподібної залози необхідні для нормального розвитку мозку. Ось чому найбільш руйнівні наслідки йододефіциту впливають на розвиток плоду і немовляти. Проте він потрібен не тільки щитоподібній залозі,а й для роботи таких систем та органів як: кров, лімфа, слинні залози, наднирники, легені, нирки, а також молочні залози і статеві органи у жінок. 

Особливу увагу адекватній кількості йоду в раціоні потрібно приділити вагітним та жінкам, які годують. Дефіцит йоду під час вагітності і в ранньому дитинстві може стати причиною різних патологій. Також йод важливий для зростання, розвитку і нормального обміну речовин у немовлят і старших дітей. Ті діти, які мають йододефіцит, швидко втомлюються, їм складно концентрувати увагу, аналізувати та запам’ятовувати інформацію. 

У дорослих дефіцит йоду може погіршувати розумові функції, впливати на продуктивність та послаблювати імунну систему. Скільки йоду потрібно на добу? Дорослі - близько 150 мкг, вагітні жінки - близько 250 мкг, діти - близько 90 мкг.

Наслідки нестачі йоду в організмі:

  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
  • збільшення щитоподібної залози (зоб);
  • затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей;
  • зниження розумової активності у дорослих;
  • порушення обмінних процесів;
  • загроза переривання вагітності;
  • рак щитовидної залози;
  • підвищення холестерину;
  • сухість шкіри, втрата її еластичності;
  • порушення роботи кишківника;
  • відчуття холоду;
  • різке зниження чи підвищення маси тіла;
  • набряки;
  • випадіння волосся тощо.

Профілактика йододефіциту

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:

  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
  • білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
  • морську капусту (ламінарію);
  • овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму);
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичину;
  • волоські горіхи.

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Якщо ви запідозрили дефіцит йоду в себе або в своєї дитини - обов'язково зверніться до сімейного лікаря.

Фото без опису

 

 

 

Інші статті

Всі статті