Зимова обрізка плодових дерев. Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки рекомендують.

  • 20

 

Обрізка саду не лише формує, а й омолоджує крону та сприяє збільшенню врожаю.

Останніми днями на вулиці встановився досить теплий температурний режим .А це означає,що у садівників розпочався період підготовки до нового сезону. Саме в цей час   де- рева потребують уваги та догляду найбільше.Починати догляд потрібно з обрізки.

Навіть досвідчені садівники завжди відчувають особливе хвилювання, коли діло доходить до питання сезонної обрізки дерев. Кожне дерево — справжній скарб, і варто взяти до рук інструменти, як здається, що один необережний рух, неправильний чи несвоєчасний зріз може погубити роки догляду і всі надії на врожай. Та надскладного в обрізці плодових дерев нічого немає.  Цей процес підкоряється дуже простим нормам і правилам. І якщо пам’ятати про принцип, запозичений в шевців — «сім раз відмір, а потім вже ріж» — вдасться все зробити без помилок з першого разу.

Питання зимової обрізки доволі спірне. Одні вважають, що в цей час високий ризик пошкодження дерева, інші переконані, що обрізка саду взимку – це оптимальне й правильне рішення, яке спрямоване на омолодження і формування крони. Також хочу наголосити, що обрізка плодових дерев узимку менш травматичне для них. Адже немає листя і краще видно, які гілки потрібно видалити. Окрім того,бажано утримуватися від обрізки під час мокрого снігу та дощу, адже мокра деревина погано ріжеться .а  замащувати садовим варом зрізи – взагалі не  реально. А ще цей захід включає в себе  і практичну мету. В умовах нестабільних зим .які якраз характерні в нас  в останні роки,обрізати дерева взимку рекомендується і в цілях безпеки. Непередбачуване чергування різких відлиг і швидких похолодань сприяє утворенню на гілках льодової кірки. Вона створює велике навантаження на дерево.  Довгі пагони і гілки цьогоне витримують і ламаються .що завдає значної шкоди дереву, особливо молодим деревцям.Також узимку менший ризик зараження дерев збудниками інфекцій та шкідливими організмами.

Обрізку починати з яблунь, потім груші. А сливи.абрикоси, вишні та черешні нехай почекають до кінця лютого-початку березня. Обрізку персиків проводити тільки весною, коли мине  загроза нічних морозів.

При зимовій обрізці перш за все  необхідно звернути увагу:

  • на температуру повітря у день обрізки та наступні 3-5 днів. Для роботи слід обирати дні коли температура повітря не нижча 5-10 градусів нижче нуля та сонячна. Бо коли більш морозно, то й працювати некомфортно і деревина важко ріжеться, і оскалюється;
  • на підготовку інструменту. Весь робочий інструмент (секатор, гілкоріз, пилка) повинні бути наточені, а також продезинфіковані.
  • Насамперед починаємо видаляти сухі, уражені хворобами , пошкоджені гілки  та поросль. Тоді пагони, які ростуть у середину крони, перехрещуються, ростуть густо. Однорічні пагони потрібно вкорочувати на одну третину їх довжини. Взимку дуже добре видно яйцекладки непарного шовкопряда та молі. Їх необхідно вирізати разом з гілками та спалювати. Також необхідно вирізувати гілки з пухлинами та наростами та спалювати.

Гілки діаметром 0,5 см і більше необхідно обробляти садовим варом.

Провівши обрізку відповідно до правил, ми даємо плодовим деревам змогу гарного росту, розвитку та рясного плодоношення.  Про подальший догляд плодових дерев будемо інформувати.

                   21.01.2025 р.