Управління фітосанітарної служби інформує: Чому гниє цибуля під час зберігання
Гниття цибулі під час зберігання викликають різні шкідливі гриби та бактерії, які поширені у ґрунті та вражають кілька різних рослин-господарів. Вони стають серйозною проблемою скрізь, де цибулю вирощують у монокультурі або ж у короткій сівозміні, садять з високою щільністю, або занадто довго перетримують в землі і не проводять попереднє сушіння. Зазвичай провісником гнилей є спекотне і вологе літо. Тривалі періоди вологих умов протягом 4–6 тижнів до збирання врожаю також сприятимуть виникненню гнилей під час зберігання.
Необережне поводження, що може пошкодити цибулини під час збирання врожаю та його сортування, висока температура та вологість у місці зберігання — все це призводить до псування врожаю. Оскільки фунгіцидів для післязбиральної обробки цибулі немає, то в даному випадку профілактика — найкраще лікування.
До основних хвороб цибулі на зберіганні належать:
Бактеріальні гнилі. Розпізнати їх доволі просто по різкому неприємному запаху і водянистих тканинах. Спочатку цибулини можуть виглядати здоровими, але розрізані лусочки будуть коричневі, а тканини ніби просочені водою. При натисканні внутрішня серцевина може вичавлюватися з цибулини. Заражені цибулини швидко гниють.
Чорна пліснява, яка виглядає як закопчена маса під поверхневими лусочками. Симптоми включають чорні спорові маси, які зазвичай розвиваються під поверхневими лусочками. Найчастіше чорна пліснява супроводжується синьо-зеленою пліснявою. Спекотна погода в сезоні та тепло з вологістю під час зберігання сприяють розвитку та швидкому поширенню цієї хвороби.
Синьо-зелена пліснява, «колега» чорної плісняви. Пильні зелені маси під поверхневими лусочками — це спорові маси, які потім укривають зеленим повстяним нальотом поверхню цибулини і шийку. Особливо швидко поширюється у вологих умовах зберігання.
Фузаріозна гниль. Білий пухнастий наліт і м’яка гниль в основі або в шийці цибулини є характерними ознаками захворювання. Одна заражена цибулина псуватиме сусідні, але якщо ви вчасно приберете хвору цибулю, решта врожаю не постраждає.
Сіра гниль шийки цибулі. При зараженні спостерігатиметься сіра пліснява і гниль у шийці цибулини, розм’якшення шийки, іноді під лусочками утворюватимуться чорні структури (склероції), діаметром до 1,5 см. Збудник переноситься з посадковим матеріалом, залишається неактивним на стадіях розвитку рослин культури і, як правило, видимих симптомів шийкової гнилі не спостерігається, поки цибуля не буде на зберіганні протягом 8–10 тижнів.
Щоб мінімізувати виникнення гнилей цибулі на зберіганні, дотримуйтеся таких правил:
дотримуйтеся сівозміни;
обережно поводьтеся з цибулинами під час збирання врожаю, щоб звести до мінімуму пошкодження;
виконуйте післязбиральне сушіння з частим перевертанням цибулин і сортуванням вже на цьому етапі;
після збирання врожаю тримайте цибулини постійно сухими;
у місці зберігання підтримуйте хорошу циркуляцію повітря та вентиляцію, рекомендовані для цибулі параметри зберігання;
регулярно перебирайте та сортуйте цибулини.
Профілактика гнилей цибулі на зберіганні
Нагадуємо, що будь-яке механічне пошкодження може призвести до потрапляння патогенів у цибулю, тому завжди розкладайте зібрані цибулини в один шар у теплому сухому місці протягом, як мінімум двох тижнів, перш ніж упаковувати їх для зберігання.
Оптимальна температура зберігання цибулі становить від 0 до 4 °C. Важливо, щоб температура була стабільною і не змінювалася. Якщо місце зберігання занадто тепле, цибуля може почати гнити і проростати, а за низьких температур вона може замерзнути.
Рівень вологості у місці зберігання має бути низьким – близько 60–70 %. Висока вологість призводить до гниття цибулин, а дуже низька — до її висихання.
Цибулю слід зберігати у темному місці. Світло може спровокувати проростання та погіршення якості. Якщо сховище світле, варто подбати про те, щоб упакувати цибулю в непрозорі контейнери, ящики або мішки для зберігання (тільки не поліетиленові, адже вони утримують вологу і спричинять гнилі). Для зберігання цибулі найкраще придатні сітчасті мішки, дерев’яні ящики з отворами чи паперові пакети. Це забезпечить хорошу вентиляцію та знизить ризик загнивання.