Вплив пестицидів на довкілля.

  • 7

 

Щороку із приходом весни фермери, які займаються вирощуванням овочів, фруктів, городини, сільськогосподарських культур,  вживають усі необхідні заходи , які б допомогли отримати щедрий урожай. Одні із них – це використання пестицидів - токсичних речовин, призначених для боротьби з різного виду шкідниками – бур'янами, комахами, гризунами тощо. При розпилюванні пестициди потрапляють на сусідні земельні ділянки, знищують листя дерев та іншу рослинність. Гинуть від пестицидів і комахи. Цілими сім'ями вимирають бджоли, які є індикатором чистого довкілля

У гонитві за врожаєм, земля щедро поливається пестицидами.  Вплив пестицидів на грунт включає такі чинники, як зміна фізико-хімічних властивостей ґрунту, зменшення біологічного різноманіття в ґрунті. І негативний вплив на ґрунтові організми.

Грунт є проміжною ланкою в кругообігу пестицидів у біосфері . З ґрунту вони можуть потрапляти у води поверхневого та підґрунтового стоку, атмосферу, а через продукти рослинного й тваринного походження – в організм людини.

Пестициди здатні циркулювати в навколишньому середовищі тривалий час – деякі до 40 років і більше. Після застосування пестициди звичайно розпадаються на нешкідливі компоненти. Норма розпаду залежить від  хімічної структури діючої речовини, фізичних та біологічних факторів. Найбільш небезпечна міграція стійких пестицидів. Старі сховища агрохімікатів є постійним джерелом забруднення прилеглих ґрунтів. Це серйозна проблема для довкілля.

Аналогічно згубно на організм людини впливає вода та повітря забруднені пестицидами. Усі без винятку пестициди при ретельному вивченні виявляли або мутагенну, або інші негативні дії на живу природу. Близько 90% усіх фунгіцидів, 60% гербіцидів і 30% інсектицидів є канцерогенними, тобто здатними викликати ракові захворювання і є надзвичайно токсичними для довкілля і людей

Деякі пестициди, надходячи з продуктами харчування в організм людини, можуть викликати серйозні захворювання:

  • алергічні реакції;
  • ураження центральної нервової системи;
  • сильний головний біль;
  • розлади шлунку;
  • розвиток катаракти;
  • підвищення температури, та навіть настання коми.

Вчені проводять дослідження в галузі розробки безпечніших пестицидів та альтернативних методів захисту рослин.

Одночасно інформуємо, що Снятинський відділ Коломийського РВ ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» проводить лабораторні дослідження вмісту пестицидів у харчових продуктах, питній воді, воді водойм, грунті, атмосферному повітрі. З питання надання послуг для проведення лабораторних досліджень можна звертатись за адресою: м. Снятин вул. Кобринських, 20 .

Варто пам’ятати , що захист здоров'я залежить від активності та свідомості кожного з нас.

Бережіть себе та будьте здорові!

Фото без опису