Хвороба «брудних рук»: ротавірусна інфекція
Ротавірусна інфекція — одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини. Це найбільш поширена причина діареї серед дітей віком від 6 місяців до 4–5 років у всьому світі.
За результатами великих міжнародних досліджень, ротавірусна інфекція займає провідне місце у структурі гострих кишкових інфекцій. Захворюваність на ротавірусзначно вища, ніж на сальмонельоз і дизентерію.
Джерелом ротавірусної інфекції є інфікована людина — як хвора, так і вірусоносій. У дітей раннього віку найчастіше джерелом є матері, інфіковані ротавірусом. Дорослі та діти старшого віку зазвичай заражаються при контакті з хворими дітьми або вірусоносіями, особливо у дитячих колективах.
Передача відбувається контактно-побутовим шляхом (при контакті з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями – іграшки, меблі, одяг, підлога) або при вживанні в їжу інфікованих ротавірусом продуктів харчування.
Симптоми ротавірусної інфекції:
•різке підвищення температури;
•біль і бурчання в животі;
•блювання;
•водяниста діарея яскраво-жовтого кольору (піниста);
•ознаки зневоднення (особливо у дітей);
•іноді — нежить, біль у горлі, як при ГРВІ.
Основну небезпеку являє собою зневоднення організму, що відбувається внаслідок частих блювоти та проносу. При появі перших ознак захворювання, особливо у маленьких дітей, слід негайно звернутися до лікаря!
Ознаки зневоднення:
- занепокоєння;
- плач без сліз;
- невелике сечовипускання або сухі підгузки;
- запаморочення;
- сухість у роті та горлі;
- сильна сонливість;
- бліда шкіра;
- запалі очі.
Основними методами профілактики є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни.
Вакцина захищає немовлят від ротавірусних гастроентеритів і розвитку тяжких форм захворювання. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) рекомендує вводити першу дозу ротавірусної вакцини якомога швидше після 6-тижневого віку. В Україні щеплення проти ротавірусної інфекції відносять до рекомендованих. Тобто вакцинуватися можна власним коштом.
Неспецифічна профілактика полягає в дотриманні правил особистої гігієни (миття рук після відвідування туалету та громадських місць, перед їжею), а також правил обробки їжі і води.
Овочі та фрукти необхідно ретельно мити, а під час епідемічного періоду рекомендується обдавати їх окропом. Для пиття та приготування їжі варто використовувати тільки кип’ячену воду. Особливу увагу потрібно приділяти якості молочної продукції: не можна вживати продукти сумнівного походження і з вичерпаним терміном придатності.
Турбота про себе і дітей — найкраща профілактика.