Профілактика отруєнь пестицидами

  • 11

 

Пестициди    інтенсивно увійшли в нашу реальність. Практично кожен з нас,  в тій чи іншій мірі, дотичний до цих речовин протягом  життя.

Пестициди застосовуються  у всіх сферах  народного господарства щорічно. Найбільш інтенсивно використовуються пестициди у сільському господарстві. 

Тому, зустрічаються ці хімічно активні речовини  у грунтах, воді, повітрі, харчових продуктах, одязі, відпочинкових зонах, в т.ч. лісах, озерах, річках  і таке інше.

Враховуючи те, що засоби захисту рослин – це хімічні речовини різного класу небезпеки (від малонебезпечних до високотоксичних) і при неправильному використанні будуть мати негативний вплив на людський організм та довкілля при їх застосуванні необхідно суворо дотримуватись правил техніки безпеки:

-до роботи з пестицидами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні, жінки-годувальниці, а також ті, хто має медичні протипоказання;

-особи, які проводять хімічний захист сільськогосподарських культур, повинні користуватися засобами індивідуального захисту  спецодягом, гумовим взуттям, рукавицями, респіраторами, захисними окулярами. Під час роботи забороняється їсти, пити, курити, знімати засоби індивідуального захисту;

-забороняється обприскування рослин препаратами в спекотну погоду.

  Недоцільно обприскувати рослини також перед дощем. Не можна   

  обробляти кущі в період цвітіння;

Не можна проводити хімічні обробки городніх культур, які вживають в їжу у вигляді зелені (цибуля на перо,салат, петрушка, кріп, зелений горошок та інші), крім обробітку їх насіння та грунту до появи сходів.  

Важливим заходом профілактики отруєння є дотримання строків

безпечного виходу людей на ділянки, оброблені пестицидами, які є різними для кожного препарату і становлять від 3 до 10 днів.

При суворому дотриманні норм застосування пестицидів у сільському господарстві, санітарних вимог і правил при їх внесенні забезпечується не тільки захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, а й охорона здоров’я населення і довкілля. 

Для того щоб понизити вміст пестицидів у продуктах, варто враховувати особливості їхнього розподілу в сировині. З огляду на це, треба в першу чергу добре мити плоди, після чого очищати їх від шкірки і всіх зовнішніх частин. У цитрусових, бананів, груш і яблук при очищенні відбувається максимальне (від 50% до 100%) звільнення рослини від пестицидів. Особливо рекомендується очищення від шкірки таких овочевих культур  як картопля, огірки і помідори, а також видалення верхніх листків капусти і інших листових овочів.

Отже, пестициди,  як фактор ризику, присутній у нашому житті. І наше  завдання -  максимально оптимізувати  використання  пестицидів з врахуванням  здоров’я  нашого та майбутніх поколінь.

В усіх випадках отруєння пестицидами необхідно якомога швидше звернутися за медичною допомогою.

З питань проведення лабораторних  досліджень для визначення залишкової кількості отрутохімікатів в продуктах харчування, воді та ґрунті ви можете звертатися у Снятинський відділ Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»  за адресою м. Снятин  вул. Кобринських, 20 тел. 2-50-83.

Здоров’я Вам та Вашим дітям!

Фото без опису