З 1 червня в Україні починається посилений епідемічний нагляд за холерою

  • 9

 

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Інфекція передається фекально-оральним шляхом через забруднену воду, їжу та побутові контакти. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті.

Безперервний епідеміологічний нагляд за холерою триває впродовж року, але з 1 червня до 1 жовтня починається посилений епідемічний сезон спостереження.

Звертаємо увагу, що холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців.

Кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.

Першими симптомами холери є діарея, блювання, біль у животі.

Характерні симптоми холери:

• частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;

• через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;

• загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;

• холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);

• шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);

• задишка, різка слабкість.

Щоб уникнути захворювання на холеру, дотримуйтеся простих правил:

Не купуйте продукти харчування, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі.

Не купайтеся та не ловіть рибу у забруднених водоймах.

Дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед їжею, після відвідування туалету та вулиці.

Вживайте чисту воду, бажано бутильовану. Кип'ятіння води вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.

Перед вживанням мийте овочі і фрукти чистою водою та обробляйте окропом.

Ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти перед вживанням.

При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. Дотримання профілактичних заходів допоможе захистити себе та своїх близьких від цієї небезпечної інфекції.

Фото без опису

 

Інші статті

Всі статті