СНЯТИНСЬКИЙ ЛІТЕРАТУРНО-МЕМОРІАЛЬНИЙ МУЗЕЙ МАРКА ЧЕРЕМШИНИ

  • 694

СНЯТИНСЬКИЙ ЛІТЕРАТУРНО-МЕМОРІАЛЬНИЙ МУЗЕЙ МАРКА ЧЕРЕМШИНИ

    Відкритий 17 липня 1949 року в будинку, де в 19121927 рр. проживав Марко Черемшина. Засновником та директором музею впродовж 25 років була дружина письменника — Наталія Семанюк. Упродовж року музеєм керувала Ірина Гуцуляк. До 2019 року незмінною директрисою музею була краєзнавиця та громадсько-культурна діячка Руслана Кірєєва. Справу продовжив її син, Петро Кірєєв, котрий зараз очолює музей.

    У восьми експозиційних кімнатах зберігаються особисті речі і книги письменника, його фотографії, статті і прижиттєві видання його творів, а також особиста бібліотека.

     Фонди музею нараховують близько 4000 експонатів.

   З 1999 р. при музеї діє Творчий клуб імені Марка Черемшини. Будівля музею є пам'яткою культурної спадщини.

Музей веде кілька дослідницьких ліній: Марко Черемшина і його доба, сучасний літературний процес на Снятинщині, снятинська діаспора в іменах та етнографічний спадок Покуття.

   У 2014 році творча група музею Руслана Кірєєва, Петро Кірєєв та Іванна Стеф`юк видали джерелознавчу книгу "Марко Черемшина у спогадах, документах та матеріалах", яке на сьогодні є найновішим і найповнішим виданням в Україні на дану тематику.

     У 2019 році наукова співробітниця музею, кандидат філологічних наук, доктор філософії у галузі філології Іванна Олещук (Стеф`юк) видала наукову монографію "Людина і світ у слові Марка Черемшини". Обидві книги побачили світ у рамках програми книговидання Снятинської районної ради.

   У 2019 році спільно з телекомпанією "Снятин" колектив музею втілив проект автентичного читання "Наш Черемшина" – всього в ефір випущено уривки з 12-ти новел Марка Черемшини в оригінальному діалектологічному варіанті.

   У рамках співпраці з цією ж телекомпанією виходять документальні програми «Сторінками життя», присвячені Марку Черемшині та його оточенню.

  З 2021 року Снятинський літературно-меморіальний музей Марка Черемшини перебуває у комунальній власності Снятинської міської ради.

   Авторські формати заходів музею Марка Черемшини: дитячі етнографічні квести «Шукайлик», етнографічні студії, галицькі мистецькі салони, вечорини, бард-чаювання, літературна лабораторія, краєзнавчий журнал.

     Колектив музею:

Петро КІРЄЄВ – директор Снятинського літературно-меморіального музею Марка Черемшини, дослідник краєзнавства, лауреат літературно-мистецької премії імені Марка Черемшини

Іванна СТЕФ’ЮК – старша наукова співробітниця Снятинського літературно-меморіального музею Марка Черемшини, кандидатка філологічних наук, докторка філософії у галузі філології, членкиня Національної спілки письменників України, етнографиня та мистецтвознавця

Людмила ПОГЛЯД – наглядачка фондів і технічна працівниця.

Офіційний блог музею: https://cheremshyna.blogspot.com/

Музей у соцмережах: https://www.facebook.com/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9-%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%83-%D0%A1%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%96-2200810696836390/

Фото без опису