МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ інформує:

  • 848

Поліомієліт повернувся в Україну. Це захворювання може загрожувати великій кількості невакцинованих або не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин. 5–10% паралізованих внаслідок поліомієліту хворих помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. Найбільш вразливі до поліо діти до 6 років. 

Ліків від поліомієліту не існує. Єдиний спосіб захистити дитину – щеплення. Для формування імунітету до поліомієліту на все життя потрібно і необхідно шість доз вакцини. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту у такому віці:

  • у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ);
  • у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).

Обидві вакцини, ІПВ й ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ вводиться за допомогою ін’єкції. Вона запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. 

ОПВ випускається у формі крапель, які крапають у ротову порожнину дитини. Ця вакцина формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

1 лютого в Україні розпочинається кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту. Вона відбуватиметься у межах Плану реагування на спалах поліо в Україні. 

План передбачає 2 етапи:

Етап 1. Кампанія щеплення вакциною інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Триватиме з 1 лютого три тижні. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування. У межах цього етапу щеплення мають отримати майже 140 тисяч дітей.

Етап 2. В межах якого щеплюватимуть вакциною оральною поліовакциною (ОПВ) усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу. Дати проведення будуть оголошені заздалегідь. 

Отримати щеплення можна безоплатно у вашого сімейного лікаря чи в найближчій амбулаторії. 

У чому різниця між вакцинами ІПВ і ОПВ пояснюємо тут - https://bit.ly/3IAZCBB

Детальніше на сайті - https://bit.ly/33Gf5BV

Фото без опису