У МУЗЕЇ МАРКА ЧЕРЕМШИНИ ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА НАРОДНИХ КАРТИН ІВАНА УГРИНА

  • 424

 

Упродовж цього місяця у Снятинському літературно-меморіальному музеї Марка Черемшини вперше експонується колекція народних картин, або ж картин у техніці «наїв» покутянина Івана Угрина.  У творчому доробку художника понад 40 робіт, у нас експонуються кращі з кращих. Виставка "Політ палітри" приурочена 60-літньому ювілеєві Івана Угрина.

Як розповідають науковці музею, картини Івана Угрина яскраво ілюструють так званий «закон варіативності» народного мистецтва, коли художник тиражований у фольклорі сюжет обрамлює власною індивідуальністю.

Як розповідає донька Івана Угрина, Вікторія Грекуляк, тато залюблений у творчий світ Івана Миколайчука, його завжди цікавила кераміка (орнаменти з тарілкової колекції вдома у художника зустрічають кожного, хто навідається у гості), облаштував Іван Угрин і невеличкий домашній музей, експонати для якого закуповував у різний час. Що цікаво – його пряма професія – газоелектрозварювальник, батьки його також не займалися живописом, тобто сюжети картин направду прийшли самі, несподівано десь і для самого автора.

Дружина Марія, доньки Марта і Вікторія вперше оприлюднюють на загал творчість свого непересічного чоловіка та батька, кращі з кращих робіт. Як зазначає родина, малював Іван Угрин від юності (на військовій службі запам’ятався, наприклад, тим, що товаришам оздоблював армійські альбоми), проте саме картини заполонили його час та уяву на заслуженому відпочинку.

Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису