УКРАЇНСЬКА РОЗКОЛЯДА ЄДНАЄ СЕРЦЯ!

  • 395

Третього лютневого дня у етносвітлиці Центру народної творчості Снятинського Будинку культури відбулося літературно-мистецьке свято «Покутська Розколяда-2022». В умовах посиленого карантину захід відбувся з обмеженою кількістю осіб. Серед учасників урочистого дійства були аматори народної творчості, викладачі Снятинської ДМШ, працівники Будинку культури. Свято відбулося за сприяння відділу культури та туризму міської ради, його фіксували медіа працівники із «Снятинської вежі» та ТК «Снятин».

До усіх учасників Розколяди звернулася директор Снятинського БК Ірина Томаш, яка відзначила чудову різдвяну обрядовість українців, колядування від хати до хати на прославу народження Ісуса Христа, а також побажала дзвінкої коляди, яка мелодійно линула з уст талановитих виконавців. Далі методист Будинку культури, модератор зустрічі Тетяна Вовк розповіла про історію колядування, яка в українців сягає ще дохристиянської доби.

На прощання із цьогорічною різдвяною колядою самобутньо виступили директор Завальського СБК, бандуристка і вокалістка Марія Храпко, яка виконала твори «Возсіявий над сонце», «Новая радость»; молоді колядники – гурт у складі дуету подружжя Івана та Галини Збіглі, викладачів Снятинської ДМШ та їх колеги Ольги Печенюк, а також Володимира Бигара, художнього керівника народного аматорського хорового колективу «Барви» Підвисоцького СБК. Українські колядки молодих виконавців чудесно зазвучали у їхньому музичному супроводі народних інструментів – бандури, скрипки, баяна та сопілки! З автентичними покутськими колядками «Іде звізда чудна», «Новая рада», «Вчорашньої ночі» виступили учасники НА квартету «Січ» Белелуйського клубу під керівництвом Петра Остафійчука.

Як файно, що в українського народу століттями і донині живе традиція і потреба колядувати у церкві, від хати до хати, у колі родини, колег, друзів. Спільна коляда духовно згуртовує, налаштовує на світлі думки і позитивний лад. Розколяда ж, яка є підсумком новорічно-різдвяного циклу народної обрядовості об’єднує серця усіх українців, від Заходу до Сходу.

Про велич і красу рідної колядки, яка звучить по всьому світу, у підсумку заходу сказала начальник відділу культури та туризму Снятинської міської ради Мирослава Будаковська.

На завершення покутської Розколяди у етносвітлиці Будинку культури, в обрамленні вишиванок, урочисто прозвучала славнозвісна колядка «Нова радість стала» у виконанні усіх учасників дійства спільно із працівниками Снятинського БК.

Хай у цей непростий час нас об’єднує дзвінка і добра українська коляда. Просимо Бога, щоб минули ці непрості часи, щоб зникла пандемія ковіду і щоб ворог відступив від України. Будьмо усі здорові, будьмо щасливі, даруймо світу добро і красу! Колядуймо разом нарік цеї днини на прославу Господа нашого, Спасителя Світу Ісуса Христа!

Тетяна Вовк методист Снятинського БК

Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису