ЩО РОБИТИ У РАЗІ ВІДСУТНОСТІ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ

  • 1466

У Державній службі надзвичайних ситуацій нагадали громадянам про альтернативні способи комунікації між абонентами та виклику екстрених служб у разі відсутності мобільного зв’язку.

Якщо мобільний телефон довго перебуває за межами дії мережі оператора, перш за все треба перевірити його справність. Якщо він справний, це свідчить про відсутність мережі зв’язку на певній території або місцевості.

Проблеми можуть бути лише з одним оператором, тому рекомендують мати при собі SIM-карти інших операторів з грошима на рахунку.

АЛЬТЕРНАТИВНІ ВАРІАНТИ

СТАЦІОНАРНИЙ ЗВ'ЯЗОК АБО МЕСЕНДЖЕРИ

Засоби стаціонарного дротового зв'язку, тобто звичайні стаціонарні телефони. За наявності стаціонарного телефону вдома чи в сусідів, безперебійний зв’язок з екстреними службами буде забезпечено.

У пригоді можуть стати месенджери:

Viber, WhatsApp, Telegram, Signal, Messenger Facebook, Instagram тощо.

Вони працюватимуть за наявності доступу до інтернету, зокрема, за умови підключення до мережі Wi-Fi.

Для виклику екстрених служб за допомогою месенджеру, попередньо необхідно дізнатись номера телефонів. Цю інформацію можна почерпнути на офіційних сайтах екстрених служб або, зателефонувавши за номерами 101, 102, 103, 104, 112.

Існує можливість використання мобільних телефонів для зв’язку з визначеними абонентами за відсутності доступу до телефонної мережі та мережі Internet. Для цього на мобільний пристрій необхідно попередньо встановити спеціальні месенджери. Радіус дії таких месенджерів варіюється від 60 до 100 метрів і залежить від можливих перешкод, оскільки найчастіше їхня робота побудована на основі технології Bluetooth. Попри декларовані розробниками характеристики, за наявності щільної забудови, складного рельєфу місцевості або перебуванні у підвальному приміщенні, дальність зв’язку може зменшуватись до кількох метрів. Однак повідомлення можливо передати й далі, якщо ними користується більша кількість абонентів. Тоді вони утворюють коміркову мережу, і ваше повідомлення може буде передано ланцюгом через пристрої інших абонентів, які використовують ті ж месенджери, та досягти одержувача.

До таких додатків відносять: Berkanan Messenger (платна); Briar; Rumble; FireChat; Bridgefy.

Слід пам’ятати, що перелічені програми необхідно завантажити заздалегідь, за наявності стабільного доступу до мережі Internet, а також обов’язково протестувати їх працездатність.

Коротка довідка щодо встановлення та особливостей використання: https://lviv.nashigroshi.org/.../mesendzhery-bez.../

ОФЛАЙН-МЕСЕНДЖЕРИ

Смартфони можна використовувати як засоби радіозв'язку за прикладом рації. Для цього треба завантажити спеціальні месенджери:

  • Voxer Walkie Talkie,
  • Walkie Talkie,
  • Two Way: Walkie Talkie.

Слід врахувати, що у цьому випадку спілкування не буде приватним. Його зможе прослухати будь-хто, якщо випадково чи навмисно потрапить на ту саму частоту. Щоправда, перевага у тому, що можна перебувати на зв'язку одночасно з усіма учасниками діалогу.

Важливо! Завантажте всі месенджери заздалегідь. За наявності інтернету, протестуйте їх.

Для організації такого зв’язку потрібно домовитись з абонентами про виділений канал (частоту або діапазон) для спілкування. Радіус дії таких месенджерів варіюється від 60 до 100 метрів і залежить від можливих перешкод. Найчастіше їх робота побудована на основі технології Bluetooth.

Слід пам’ятати, що перелічені програми необхідно завантажити заздалегідь, за наявності стабільного доступу до мережі Internet, а також обов’язково протестувати їх працездатність.

Коротка довідка щодо встановлення та особливостей використання: https://lviv.nashigroshi.org/.../mesendzhery-bez.../

 

ЯКЩО ПОПЕРЕДНІ ВАРІАНТИ НЕ ПРАЦЮЮТЬ

За відсутності будь-якого зв'язку та інтернету, рекомендують бігти до найближчого об’єкту, який обладнано засобами стаціонарним телефоном або засобами радіозв’язку.

Зазвичай, вони є у:

  • будівлях органів місцевого самоврядування,
  • відділеннях пошти,
  • пожежно-рятувальних частинах,
  • відділках поліції,
  • станціях швидкої,
  • представництвах інших силових відомств (Нацгвардія, СБУ, ЗСУ, Поліція охорони).

Якщо в кризовій ситуації ні у вас, ні у ваших близьких не буде жодних технічних засобів зв'язку, потрібно попередньо чітко домовитись про місце та час зустрічі. Якщо ви плануєте евакуацію в якесь конкретне місце – визначте точку та час збору і домовтесь, що будете чекати там, наприклад, протягом 24 годин – наголошують у ДСНС.

Маленьким дітям варто покласти в кишеню або вшити в одяг записку із повним ім'ям дитини, її батьків чи інших контактних осіб, адресу та телефони. Дітей шкільного віку треба попередити, як діяти, якщо зникне зв'язок.

 

Фото без опису

Інші новини

Всі новини