До 75-ліття від Дня народження ГОДИНА ПАМ’ЯТІ ПРО ЕММАНУЇЛА ХРАПКА

  • 324

 

Невелике я поле зорав,

Та за плугом ніколи не спав,

Що робив, то робив я до краю,

І всю силу, що мав я і маю,

На роботу невпинную клав.

Слова із поезії «Хлібороб» Бориса Грінченка, мабуть, найбільше характеризують нашого ювіляра, якого вже на превеликий жаль немає з нами, Еммануїла Храпка. Саме ці слова Еммануїл Храпко обрав епіграфом до вступного «Слова до земляків» пишучи книгу «Історія Завалля».

А народився Еммануїл Ілліч Храпко 20 червня 1947 року в чарівному покутському куточку в с. Завалля, де грайливі хвилі Черемошу й Пруту пишуть вікопомну історію краю…

Тут писав історію свого рідного села і Еммануїл Храпко. «Тут у мальовничих лугах, квітучих садах та рідній оселі співала нам мати українську пісню – колискову. Звідси ми не раз вирушали у широкий світ, та з думками веселими чи тужливими, сподіваннями сердечними і радісними поверталися до свого рідного порогу. Тут ми продовжуємо свій родовід, а виростивши й виховавши свої діти, онуки і правнуки, відходимо у світ потойбічний, уступаючи місце поколінню новому…

Так твориться історія народу…» , – писав Еммануїл Храпко.

А наше завдання сьогодні – це пам’ять. Пам’ять про тих, хто залишив свій слід в історії нашого краю.

І в бурхливе сьогодення, коли чимало мужніх синів і дочок України захищають нашу державу від московської орди ми не маємо права забувати наше минуле. І з вірою у світле майбутнє передавати наші знання прийдешнім поколінням.

Тож сьогодні у нашому музеї ми вшанували пам’ять Еммануїла Храпка, якому 20 червня виповнилося б 75 років.

Згадати чудову людину, краєзнавця, спортсмена, художника завітали ті, доля яких певною мірою перетиналася. А це Іван Оробець, голова Снятинського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта», Ганна Скоропанюк, голова Снятинської первинної організації Національної спілки журналістів України, Тетяна Вовк, голова творчого клубу імені Марка Черемшини, Іван Грекуляк, журналіст, поет, Ярослав Семелюк, художник, науковий працівник музею В. Касіяна, Іванна Стеф’юк, письменниця, наукова працівниця музею Марка Черемшина. Участь у заході також взяли і працівники Снятинської центральної бібліотеки, з якими напередодні було записано черговий випуск проєкту "Калейдоскоп імен. Ювіляри 2022".

Почесними гостями нашого заходу були дружина Е. Храпка – Катерина Іванівна, а також онучка художника - Марічка.

Присутні вшанували пам’ять Еммануїла Ілліча Храпка хвилиною мовчання.

Модератор заходу Ольга Слободян розповіла коротко про Еммануїла Храпка, його вподобання та творчу працю. А далі присутні ділилися спогадами про нашого визначного краянина.

Для ознайомлення із творчістю Еммануїла Храпка було представлено виставку художніх та краєзнавчих робіт митця.

Вічна шана минулому…

Миру і щастя поколінням прийдешнім…

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису