Проведено теоретичне навчання

  • 143

 

На виконання спільного наказу ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ" та ДОЗ ОВА №299/59 від 14.06.2022 "Про організацію медичної допомоги хворим з підозрою і захворюванням на холеру та заходи її профілактики" на базі КНП «Снятинська БЛ» СМР 23.06.2022 проведено теоретичне навчання та практичне заняття по локалізації і ліквідації умовного вогнища холери. В навчанні взяли участь працівники  КНП «Снятинська БЛ» СМР, працівники центру екстреної медичної допомоги та фахівці Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ». Всі задіяні медичні працівники показали добрі теоретичні знання і хороші практичні навички. Акцентовано увагу всіх медичних працівників на тому, що необхідно бути готовими до дій у разі виникнення екстрених ситуацій з можливою появою небезпечних інфекційних захворювань, зокрема, холери.

Холера – це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке представляє особливу небезпеку життю і здоров’ю людей з тієї причини, що може нестримно поширюватися, охоплюючи великі групи людей та маючи без належного лікування велику вірогідність розвитку летальних результатів.

Єдиним джерелом інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упрожовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Інкубаційний період (між попаданням в організм заражених харчових продуктів або води і появою перших клінічних симптомів) у хворого складає від кількох годин до 5 діб, в середньому 1-2 дні. Джерелом інфекції є тільки людина.

Холерний вібріон вражає тонкий кишківник. Зявляється сильний пронос, потім приєднується виснажливе блювання «фонтаном». Організм втрачає велику кількість рідини (до 20 літрів на добу), зневоднюється, артеріальний тиск різко падає аж до зникнення пульсу, з’являється задуха, корчі м’язів. Якщо вчасно не надати спеціалізовану невідкладну допомогу, смерть неминуча.

Холерні вібріони мільярдами часточок виділяються у зовнішнє середовище через блювотні і калові маси хворої людини і шукають нових жертв. Вони довго зберігають свою життєдіяльність, навіть, при заморожуванні. Отож, аби уберегтися від холери, яка має фекально-оральний шлях розповсюдження, треба пити тільки кип’ячену, тримати руки в чистоті, м’ясо, рибу, сир, сметану піддавати термічній обробці, Для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо використовувати воду лише з перевірених безпечних вододжерел.

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна.

При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!