КАВУН – ЛІТНЯ НАСОЛОДА ЧИ ОТРУЄННЯ?

  • 324

 

Сезон кавунів та динь в Україні припадає на кінець липня і триває по  вересень. Проте є декілька чинників,зокрема зміни клімату,надмірне застосування пестицидів та агрохімікатів,які прискорюють дозрівання цих плодів,тож з'явитися на ринках вони можуть від початку липня. Плоди багаті пектинами,вітамінами,мінеральними речовинами, фолієвою кислотою.

      У рослинах нітрати наявні завжди,адже це природне джерело азоту. У світі не існує продуктів,які в своєму складі не містили би нітратів. Допустима норма нітратів в кавунах до 60мг/кг,а в динях до 90мг/кг. Позбутися цих речовин неможливо, але зменшити кількість потрапляння в організм – необхідно.

          За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у добовому раціоні людини  гранично допустимі концентрації нітратів,які потрапляють в організм з харчовими  продуктами неповинні перевищувати 450-500мг/кг. При цьому для людини безпечною добовою дозою нітратів є 150-200мг. З потраплянням великої кількості нітратів в організм  утворюються небезпечні речовини - нітрозаміни, які є надзвичайно шкідливими канцерогенами. Накопичуються вони зазвичай в печінці,та спричиняють захворювання: гастрит,холецистит,панкреатит. 

           Однією з причин цих захворювань може бути придбання кавунів та динь в розрізаному вигляді. Такі кавуни зазвичай  накриті поліетиленовою плівкою,то існує ймовірність отруїтися нітратами,оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий      ефект,внаслідок якого рівень нітратів різко збільшується. Крім того, якщо ви купили розрізані навпіл кавуни – то наражаєте себе і на гостру кишкову інфекцію.  Купувати кавуни потрібно лише в тих місцях, де організована торгівля. На стихійних ринках цього робити не можна. Головне не купувати їх при дорозі. Бо за кілька годин чистий кавун чи диня вбирають стільки свинцю, що стають взагалі непридатними для вживання. Лабораторні дослідження баштанних культур проводяться в спеціалізованих лабораторіях на ринках. При виявленні надлишку нітратів така партія не допускається до продажу.

           Також провести лабораторне дослідження баштанних  культур,овочів,фруктів можна в лабораторії  Снятинського відділу Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров'я України»( м. Снятин, вул. Кобринських,20 тел.2-50-83).

           Бережіть себе і здоров'я, щоб Ваш відпочинок не перетворився на страждання.

       При перших ознаках отруєння звертайтеся до сімейного лікаря.

 

Фельдшер санітарний

Снятинського відділу Коломийського районного відділу

ДУ « Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ «

            Антоніна Мицак

Фото без опису