МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ інформує:

  • 512

Людям з інвалідністю під час дії воєнного стану не потрібно повторно проходити медико-соціальну експертизу, щоб продовжити довідку про інвалідність.

Якщо термін інвалідності закінчився під час дії воєнного стану, інвалідність продовжується автоматично без перекомісії до кінця дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення/скасування.

Ці положення регламентуються постановою КМУ від 30.03.2022 № 390 https://bit.ly/3arwRw9

На весь термін дії воєнного стану на території України і 6 місяців після його припинення/скасування продовжено строк дії інвалідності, відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю.

Також спрощено процедуру встановлення інвалідності. Під час війни інвалідність можна встановити заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування особи.

Відповідно до постанови КМУ від 08.03.2022 № 225 https://bit.ly/3blkamU

За неможливості людини прибути до місця проведення МСЕК, комісія може прийняти рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

МОЗ нагадує, що лікарі, які оформляють направлення на МСЕК, не мають законних підстав вимагати від пацієнта – внутрішньо переміщеної особи укладання декларації.

Також вони не мають права вимагати, щоб пацієнти прийшли на повторний огляд для підтвердження інвалідності під час воєнного стану.